ДПС съди държавата в Страсбург

ДПС е внесло жалба в Европейския съд по правата на човека в Страсбург срещу решението на Конституционния съд, с което един депутатски мандат на партията беше отнет. Това съобщиха вчера от партията на Ахмед Доган. В отговор на въпрос как ще коментира този ход, премиерът Бойко Борисов лаконично заяви: „Обещахме на българския избирател Ахмед Доган да е подсъдим".
Жалбата, която е първата от българска партия в Страсбург, е внесена в средата на август, съобщи вчера в. „Сега“. По думите на зам.-председателя на партията Лютви Местан тя е заведена от изгубилия мандата си народен представител Рушен Риза, но движението заставало зад него. Като основен мотив за жалбата Риза е посочил, че е нарушено правото на българските граждани да избират своите представители и техният вот е отнет, без да носят отговорност за каквито и да е нарушения, дори и да ги е имало. Самият Риза, който също дойде в парламента, коментира, че с действията си някои чиновници ощетили правото на глас на над 18 хиляди избиратели, правото на ДПС да има още един депутат, както и неговото лично право. Депутатското място беше спечелено с гласували в Турция. Съдът обаче отказа да образува дело по искане на партията - бюлетините от Турция да бъдат преброени отново. По думите на Риза, ако ДПС предяви финансов иск пред съда в Страсбург, което сега не е предмет на жалбата, то той вероятно ще бъде символичен.
Риза коментира още, че до съда в Страсбург жалба са подали още 100 избиратели, според които "техният глас не бил зачетен“. Бившият депутат очаквал жалбата му да бъде уважена, но основното според него е да се спре говоренето, че в Турция е имало големи нарушения на парламентарните избори през юли 2009 г.

Станете почитател на Класа