СДС поиска да въведем фискален борд у нас

Соня Стамболийска

СДС ще предложи да бъде въведен фискален борд у нас. Това заяви вчера председателят на партията Мартин Димитров след заседание на Националния изпълнителен съвет. Той допълни, че за да стане това, трябва да се променят Законът за устройство на държавния бюджет и конституцията.
Димитров обясни, че ако бъде въведен бордът, това ще доведе до намаляване на лихвите, увеличаване на чуждестранните инвестиции и до растеж на БВП. Лидерът на СДС призова финансовия министър Симеон Дянков да подкрепи идеята. Димитров обясни още, че бордът трябва да се изразява в изчисляване на бюджетното салдо по методология на Европейската комисия. „Подобен фискален борд наскоро въведе Германия и първият положителен ефект от него е намаляването на лихвените проценти“, коментира лидерът на СДС. Той допълни, че въвеждането на борда ще бъде гаранция, че страната ни няма да бъде глобена от ЕК заради свръхдефицит. Според сините друг положителен ефект от предложението е, че така ще бъде въведен по-строг контрол на парламента над разходването на държавните средства. Димитров обясни, че в момента ГЕРБ и „Атака“ можели самостоятелно да гласуват какъвто поискат бюджетен дефицит.
От СДС поискаха от 2013 г. бюджетът на консолидирана база да бъде балансиран, или да приключва с излишък. Според партията изключения от този принцип трябва да се допускат само в ситуации на природно бедствие или кризи. В тези случаи с 2/3 от гласовете на всички народни представители може да се допусне дефицит до 3% от БВП. Друго предложение на сините е Народното събрание да гласува с обикновено мнозинство мандат на правителството за емитиране на държавен дълг до 1% от БВП за не повече от 1 година. Ако трябва държавният дълг да бъде над този размер или за по-дълъг период, отново трябва да бъде поискано одобрението на 2/3 от депутатите.
По принцип идеята за фискален борд е добра, но тя е закъсняла, коментира пред „Класа“ Валентин Николов от ГЕРБ, който е и член на финансовата комисия в парламента.
„Има предложение, одобрено от ЕКОФИН - всички бюджети на страните от ЕС с цел затягане на финансовата дисциплина да бъдат одобрявани от Брюксел“, обясни Николов. Не виждам смисъл в момента от идеята на СДС, защото реално погледнато един добър коректив е Брюксел, допълни той.
От „Атака“ обясниха пред „Класа“, че са против въвеждането на борд изобщо. „Това са много грешни идеи по принцип, които още по времето на Иван Костов нанесоха големи поразии в икономиката“, коментира Павел Шопов. Според него идеята е абсолютно ненавременна, не е актуална и не следва да бъде подкрепяна.
От ДПС коментираха, че първо трябва да обсъдят предложенията в парламентарната си група и управителното бюро и тогава ще вземат решение.
Според Антон Кутев от БСП няма логика от борда и по-скоро тази идея няма да бъде подкрепена. „Всеки един борд е отказ от суверенитет и от взимане на решения. Ако приемем, че искат с борда да гарантират устойчивост на системата от промени, аз не съм убеден, че това е необходимо сега“, обясни той.

Станете почитател на Класа