Геновева Алексиева подаде оставка от две комисии

Оставки от зам. шефските места в здравната и социалната комисия подаде вчера депутатката от ГЕРБ Геновева Алексиева, чието име беше замесено в два скандала в последните две седмици. Единият е, че е журирала конкурс, който е присъдил степента „доцент“ на дъщеря й. А вторият е, че е оказала въздействие върху НЗОК да включи в клинична пътека заболяването мързеливо око. Алексиева обясни, че е взела решението си след разговор с премиера Бойко Борисов, за да не се петни името на ГЕРБ. „Не искам нападките срещу мен да оказват негативно влияние върху имиджа на ГЕРБ“, повтори вчера Алексиева. Въпреки това тя категорично твърдеше, че и двете обвинения в конфликт на интереси при избора на дъщеря й за доцент и това в източване на здравната каса са скалъпени от нейни врагове.
Категорично за оставките на Алексиева вчера се обяви и Борисов. Въпреки че защити професионалните й качества, той настоя депутатката да се откаже от двата шефски поста. „При така създалата се ситуация и скандала около нея е недопустимо тя да остане заместник-председател на тези две комисии”, обясни премиерът.
От ляво и от дясно вчера твърдяха обаче, че хвърлянето на оставка не е достатъчно при провинението на Алексиева. „ Не е било добър пример, когато нарушилите правилата народни представители остават такива, като например се случи с Владимир Кузов“, каза Ваньо Шарков от Синята коалиция. „ГЕРБ трябва да се замислят за начина, по който си подбират кадрите“, допълни още той. За „изтъркан номер“ обяви хвърлянето на оставка в двете комисии и Антон Кутев от БСП.

Станете почитател на Класа