Борисов поздрави Цветанов и Найденов за добрата работа

„Поздравявам министрите Цветанов и Найденов за проведената синхронна операция за предотвратяване на производството на продукти със суровини, предназначени за унищожаване. Това е наистина една добра съвместна операция”, каза вчера пред агенция „Фокус“ министър-председателят Бойко Борисов. Поводът: над 130 тона изрезки от колбаси, предназначени за унищожаване, бяха конфискувани от ГДБОП и органите на ДВСК при акция "Дупетата" (така се наричат обрезките). При операцията, свързана с кампанията по налагането на стандарта "Стара планина", са проверявани складове и месопреработвателни предприятия в страната.
Акцията е срещу производители, за които властите имали информация, че използват за направата на колбаси отпадъчни продукти, които би трябвало да бъдат унищожавани.
Вместо това обаче те се вкарват в страната, преработват се, продуктите се преетикетират и се пускат на българския пазар.
Над 100 тона изрезки от колбаси са открити в Плевен, над 25 тона – в Пазарджик, а в Първомай – около 1,5 тона. В Брезник са иззети 850 кг, а в София около 800 кг. "Конфискуваните количества ще бъдат унищожени в екарисаж, а предприятията "ще бъдат санкционирани възможно най-жестоко", каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Той не изключи възможността да се стигне и до отнемане на лицензи на нарушителите.
Борисов коментира вчера и резултатите от полицейска операция, проведена във вторник, довела до повторен арест на двама от „Килърите” - Васко Кеца и Туцо, които съдът освободи наскоро.
„Благодаря на полицаите, които показаха постоянство и търпеливост, извършиха огромна работа, провериха стотици материали и сигнали и постигнаха голям успех. Убеден съм, че в процеса на разследването ще сеостигне и до други убийства, извършени от задържаните по операция „Килърите”, заяви Бойко Борисов.

Станете почитател на Класа