БСП: ЕС обвързва приемането ни в Шенген с ромите

Категорично не приемаме тезата, че ако България и Румъния не разрешат проблема с ромската интеграция, това може да доведе до по-късното им приемане в Шенген. Това каза секретарят на ИБ на НС на БСП по международна дейност Деница Златева. Според нея това „усещане“ се нагнетявало през последните няколко дни. Изявлението на Златева бе провокирано от изказване на френския секретар по европейска политика Пиер Льолуш, който призова България и Румъния да интегрират ромите си, и наблегна на това, че западът изнася на изток пари, а от изток на запад изнасят малцинства.
„България и Румъния трябва ясно да отстояват влизането си в Шенгенското пространство според плана, който вече е изработен“, каза Златева.
Тя допълни, че по време на парламентарния контрол БСП ще поиска обяснение от министъра на външните работи по този въпрос, а ако е необходимо – и от вътрешния министър.
От БСП призоваха още за засилен контрол върху усвояването на средства по различните ромски програми, които според левицата „са монополизирани от няколко неправителствени организации“. Експертът на социалистите по етнически въпроси Мирослав Попов даде пример, че само за последните 3 години у нас са отчетени 115 програми, свързани с ромското образование, но въпреки това почти 80% от ромчетата, завършили 8-и клас, отпадат от училище.

Станете почитател на Класа