Обсъждат забрана на социологически изследвания 48 часа преди изборите

Забрана за публикуване на социологически проучвания 48 часа преди изборите ще обсъди на първото си заседание на 1 септември временната комисия за изработване на изборен кодекс, научи „Класа“. Забраната щяла да обхване и проучвания, замаскирани под формата на класации на песни и стихове. Екстравагантното предложение засега не е залегнало в проекта за изборен кодекс, който депутатите изработиха преди почивката и предстои да бъде раздаден на народните представители в първия работен ден след отпуската.
Повдигането на темата в публичното пространство обаче вчера предизвика остра реакция от страна на социолозите, за които замерването на електоралните нагласи в навечерието на вота е традиция от началото на прехода. „В едно демократично общество въвеждането на всякакви ограничения по отношение на информацията може да бъде квалифицирано само по един начин – глупост“, коментира вчера Кънчо Стойчев съсобственик на "Галъп интернешънъл“ в България. Той допълни, че „когато българската държава тръгне по пътя на въвеждане на информационни ограничения, най-нормалното е да провери как е в другите европейски държави. В началото на XXI век подобни разпоредби са неизпълними и глупави“.
„Готвеният текст, който се очаква да влезе за обсъждане през септември в парламента, е поредното ограничение, което политици се опитват да правят още от "зората“ на демокрацията“, коментира пред БНР вчера Кольо Колев от агенция "Медиана“. "Това е и пореден опит политиците да поставят изборния процес на тъмно, което е пълно безумие“, допълни Колев.
Шефката на временната комисия за изборния кодекс Искра Фидосова пък вчера разясни пред българската информационна агенция в Чикаго Eurochicago.com., че няма да се въведе отделен избирателен район за живеещите в чужбина, какъвто вариант се обсъждаше в комисията. За сметка на това обаче, за да се улеснят българите зад граница, още на изборите догодина ще се въведе пилотно гласуване по интернет. „Засега няма да се забранява и откриването на избирателни секции извън дипломатическите ни представителства“, категорична беше още Фидосова.

Станете почитател на Класа