Шимон Перес: Тук е подходящо място за преговори с Палестина

Мария Матеева

Готовност да преговаря с Палестина в България изрази по време на посещението си в София вчера израелският президент Шимон Перес. „България е подходящо, много добро място за срещи между Израел и Палестина“, беше категоричен той вчера след срещата с президента Георги Първанов в рамките на еднодневното си посещение в България. "Не мога да се сетя, да си представя по-подходящо място – толкова наблизо, толкова удобно", обясни Перес. За да подкрепи думите си, 87-годишният държавен глава шеговито обясни, че посещението на президента на Палестинската автономия Махмуд Абас у нас преди месец не е било съвпадение, а „грешка в датите“, защото той би искал да се срещнат тук. Перес обаче дипломатично обясни, че не иска думите му да звучат като „самопокана“.
Президентът Георги Първанов обаче се дистанцира от идеята. „Това съвпадение не трябва да се надценява", каза Първанов по повод последователните визити на държавните глави на двете воюващи страни в София. „Това показва, че България е приятелска страна както на Израел, така и на Палестина“, обясни той, като побърза да вземе думата веднага след като израелският му колега заяви желанието си България да домакинства подобна среща.
Ключов елемент от разговорите между двамата президенти е бил и развитието на българо-израелските икономически отношения. Перес и Първанов са говорили за сътрудничество в сферата на космическите изследвания, фармацията и земеделието. „Обемът на инвестициите на Израел у нас от 1996 г. насам е 300 млн. долара, а това далеч не е таванът на възможностите“, каза Първанов.
Вчера президентът награди израелския си колега с орден „Стара планина“, като припомни традиционно добрите отношения между двете страни и ключовата роля на Перес в борбата за мир, която беше отличена с Нобелова награда. „България е изключителна сред всички държави“, отвърна Перес, като отново благодари за спасяването на българските евреи и обясни, че дава устно на българския народ най-високия орден, който може да се даде. Той направи паралел между Израел и България. „България и Израел са малки държави. Често в историята на двете страни се е случвало по-големи държави да искат да ни завоюват. Повече никой няма да ни завладява и повече няма да бъдем малки“, обясни той.
За втори път тази година, след посещението на българска делегация в Израел през януари, Перес се срещна и с премиера Бойко Борисов. Този път домакин беше Борисов, който прие израелския президент в сградата на Министерския съвет в 16.30 ч. вчера. По-време на разговора на двамата на „Дондуков“ 1 вчера Перес и Борисов се договориха за сътрудничество в сферата на туризма, съобщиха от пресцентъра на МС. Подробно са били обсъдени и плюсовете на морето и планините ни като туристическа дестинация за израелските туристи.

Станете почитател на Класа