Емил Радев, депутат от ГЕРБ: Ще спрем 99% от лошите практики в обществените поръчки

- Г-н Радев, в последния доклад на Европейската комисия за България бяха отправени сериозни забележки по отношение практиката на обществените поръчки и свързаното с тях законодателство. Какво ще предприеме управляващата партия ГЕРБ за възстановяване на доверието на европейските институции?
- Докладът на Европейската комисия не взе под внимание най-новите промени в закона за обществените поръчки, защото те станаха факт на 13 юли т.г., след като на практика мониторинговата мисия на Еврокомисията в България беше приключила. До тази дата докладът вече е бил написан и вероятно е подлежал само на преоформяне. Така че най-новите промени в обществените поръчки не са взети под внимание. Но още при приемането на промените в закона ние заявихме, че започваме да готвим съвсем нов закон.

- Какво налага пълната му промяна?
- Има директива от 2009 г., която също трябва да транспонираме, касаеща обществените поръчки, свързани с отбраната и сигурността на държавата. Базата, на която стъпва сега съществуващият закон за обществените поръчки, на практика не е много ефективна и това забелязахме и като правихме промените. На практика някои текстове се оказват неработещи или пък позволяват заобикаляне на част от разпоредбите в закона. Може би това е било и желанието на тези, които са приемали закона, т.е. предишните управляващи. Така или иначе в момента съгласно препоръките на ЕС се прави мониторинг, започнато е вече подготвянето на чисто нов закон, който ще транспонира директивата от 2009 г.

- Защо досега не са взети препоръките на ЕС, направени през миналата година?
- Нямахме възможност да го направим до момента, защото транспонирахме директивата от 2007 г., но за съжаление предходното правителство година и половина не беше предприело абсолютно никакви мерки относно тази директива, която касаеше процедурите за обжалване, прозрачността, предварителния контрол. Явно тези неща не са били приоритет на предходно управляващите.

- Кои ще бъдат изцяло новите моменти в бъдещия законопроект? Въведено ли е предложението поръчки над 1 млн. лв. да бъдат придружени с предварителен контрол от Агенцията по обществени поръчки?
- Въведено е с промените, влезли в сила от 13 юли. Ще има предварителен контрол за всички поръчки над 1 млн. лв. Предвижда се затягане на контрола, затваряне на възможностите за корупция при пряко договаряне, възможности за разбиване на обществените поръчки на по-малки, така че да ограничим използването на дискриминационни критерии, които на практика отправят поръчката към абсурдни изисквания, като например - гаранционен срок от 100 години. В момента Агенцията по обществени поръчки прави мониторинг на лошите практики. Там, където има сигнали, или пък се е стигнало до съдебна намеса.

- Смятате ли, че всички вратички за нарушения ще бъдат затворени с новия закон?
- С един закон е трудно да се затворят абсолютно всички вратички, но аз смятам, че 99% ще бъдат спрени сега съществуващите лоши практики. Ние затворихме много вратички със сега приетите промени в закона, но пак казвам, че времето не бе достатъчно, от една страна, а от друга – моделът на този закон не е от най-добрите и може би това не е случайно направено от предходно управляващите.

- Ще има ли специално отношение към обществените поръчки, финансирани от европейските фондове?
- И в момента има специален подход към тях. Контролът се затяга, оттук нататък подходът за обжалване на вече сключени договори също се променя.

- Как беше досега?
- Досега някой обжалваше процедурата, даден кмет сключваше договора и когато става дума за еднократни услуги, те се изпълняваха в хода на обжалването. В един момент КЗК или съдът обявяваха за незаконосъобразна процедурата за обществените поръчки и когато ставаше дума за средства от еврофондовете, трябваше да ги възстановяваме от държавния бюджет. В момента това не може да се случи и докато нямаме думата на съда или КЗК, договорът не може да се сключи.

- Кога ще стане факт новият проектозакон за обществените поръчки?
- След шест месеца би трябвало да имаме готов текст, след което ще започне съгласуване с всички министерства. Едва тогава ще имаме възможност да коментираме проектозакона.

Интервюто взе Лили Мирчева

Станете почитател на Класа