България може да отмени полетите на авиокомпания "Сибир" до Бургас и Варна /Подробности/

Експерти: Казусът е дипломатически

София /КРОСС/ Министерството на транспорта на България може да отмени по-рано даденото разрешение за полети до Бургас и Варна на руската авиокомпания S7 Airlines "Сибир", се казва в писмото, изпратено от българското министерство до ръководителят на Росавиация Александър Нерадко. В писмото се казва, че в случай на непотвърждаване от страна на руските власти полети на българската авиокомпания Bulgaria Air от Бургас и Варна за Новосибирск, ще бъде преразгледано и вече издаденото разрешение на руския превозвач на аналогичния маршрут. Става въпрос за руската компания S7 Airlines.
"Българската страна ще предприеме мерки по вече издадените разрешения за продължително изпълнение на полетите на руските превозвачи между Новосибирск и българските градове Варна и Бургас" се казва в писмото, което цитират руските медии.

От Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията отказаха коментар по случая и заявиха, че скоро ще имат официална позиция. Допълниха обаче, че разговорите с руската страна продължават.

Запознати с казуса от авиобранша обясниха за Информационна агенция КРОСС, че по принцип руските авиационни власти не разрешават да се извършват чартърни превози от чужди авиокомпании от Русия към други държави. По тази причина се налага пускане на редовни линии при заявен интерес. Процедурата за това обаче е по-дълга и обикновено заявките за нея се правят в началото на годината.

В случая България, като страна-членка на ЕС се съобразява и с европейските правила, така че на практика Москва преговаря с Евросъюза, което допълнително утежнява процедурата. Така че казусът се явява и дипломатически. Според експертите, ситуацията е деликатна и руската страна е много чувствителна по въпроса.

Има идея българската авиокомпания да превозва пътници до град Перм и оттам с вътрешен полет или друг транспорт до Новосибирск. Дали тя ще се осъществи не е ясно.

Както Информационна агенция КРОСС съобщи, Росавиация не е съгласувала изпълнението на регулярните полети Варна- Новосибирск и Бургас-Новосибирск от Bulgaria Air. Два пъти- на 16 април и на 5 май българската страна е изпращала писма по повод откриването на редовни самолетни полети по тази дестинация в рамките на междуправителствен договор. Полетите трябваше да започнат на 10 юни и да завършат през септември, но Росавиация така и не уточни тези полети, коментират руските издания.

Станете почитател на Класа