Томислав Дончев: Проверява се случаят с отстраняването на Десислава Георгиева

София /КРОСС/ Проверява се случаят с отстраняването на Десислава Георгиева. Това съобщи министърът по еврофондовете Томислав Дончев, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
Отстраняването на Десислава Георгиева от НКЖИ, където е отговаряла за изпълнението на проектите на оперативна програма "Транспорт", се е наложило заради мотивите на ЕК за анулирането на търга за модернизацията на жп линията Пловдив-Бургас. Мотивите на комисията са били високите ценови оферти, съмнения за корупция заради участието в тръжната комисия на Десислава Георгиева и конфликт на интереси заради държавното предприятие "Транспортно строителство и възстановяване".
Министър Дончев обясни, че името на Георгиева присъства в списък с лица за незаконосъобразно възлагане по реда на Закона за обществени поръчки. По думите му, преди две седмици е дошло писмо до него от фирми-участници в процедурата, които го уведомили за нарушения. Няколко дни след това дошло писмо от посолството и от ЕК. Дончев се е свързал с министъра на транспорта Александър Цветков и министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и ги е помолил да се провери тази поръчка във възможно най-бързи срокове. До момента обаче не е получил отговор от двете институции. По думите му, решението - процедурата да бъде прекратена, е защото най-ниската предложена цена е по-високо от цената, която е определена за този проект. Министърът обеща, че когато получи докладите от проверката, ще уведоми публично за резултатите.
Осем компании и консорциуми са подали оферти за жп-търга, като до отварянето на цените за трите лота са били допуснати френската TSO и два консорциума - единият между - Енергоремонт холдинг и италианската Салчеф, а другият между Главбулгарстрой - "Транспортно строителство и възстановяване" и германската Леонард вайс.


/ЮТ/

Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа