Награда "Карл Велики" за младежи: връчване на медала за третото място на екипа на българския проект

София /КРОСС/ На 11 юни, петък, 2010 г. от 10 часа Информационното бюро на ЕП за България организира връчването на медала за третото място в европейския конкурс "Карл Велики" за младежи на екипа на българския проект "BEST Инженерно състезание". Награждаването ще се състои в залата на Информационния център на ЕС на ул. "Московска", 9, София.

Поради блокиране над въздушния трафик над континента в началото на май, българският тим пропусна европейската церемония в гр. Ахен. Медалът ще им бъде връчен в София от българските евродепутати Мария Неделчева и Кристиян Вигенин на тържеството, организирано от Информационното бюро на ЕП.

Срещата е открита за медиите.

Припомняме, че българският проект "BEST Инженерно състезание" спечели третото място на тазгодишната награда "Карл Велики" за младежи. На първо място бе класиран проект от Германия, наречен "Европейска CNC мрежа - Влак за Европа". Втората награда бе за ирландския проект за книга "Вие сте тук".

 

Наградата "Карл Велики" за младежи се организира съвместно от Европейския парламент и от Фондацията за международната награда "Карл Велики" на гр. Ахен. Тази година е нейното трето издание.


Наградата се дава на млади хора за проекти, които насърчават сътрудничеството между млади хора от различни държави и усещането за обща европейска идентичност. Проектите, класирани на първо, второ и трето място се удостояват с награди от съответно 5000, 3000 и 2000 евро.


Българския национален победител, проектът "BEST Инженерно състезание" е осъществен през октомври 2009 г. от екипа на BEST София, част от европейската студентска организация BEST (Board of European Students of Technology). Целта на инженерното състезание е била да събере на едно място млади европейци, идващи от различни държави и да ги накара да си сътрудничат. В надпреварата са се включили 21 студенти, шест от които българи - пет от Техническия университет и един от Софийския университет. Останалите 15 участника са дошли от 10 различни европейски държави. Те са били разделени на общо пет отбора, които са се състезавали помежду си. Всеки отбор е трябвало да конструира два вида роботи, за ограничено време. Този проект бе избран за национален победител от българско жури, в състав Велин Шапкаров, представител на Европейското младежко движение в България и членовете на ЕП Кристиян Вигенин и Мария Неделчева.


При обявяването на третата награда за българския проект, кметът на гр. Ахен Марсел Филип каза "Сред университетите и студентските организации намираме изключителни примери за това, какво може да постигне Европа, ако обедини своите знания и работи задружно в обща посока. Българският проект впечатли журито, защото е именно такъв пример."

 

/АС/

 


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа