Антония Първанова се срещна с български кметове по проблемите на еврофондовете

Брюксел, Белгия /КРОСС/ Вчера евродепутатът и заместник-председател на Групата на Либералите и демократите за Европа д-р Антония Първанова се срещна с представители на Столична община, кметовете на Смолян, Русе, Лом, Кърджали, Търговище, Добрич. Това съобщиха от пресофиса на д-р Първанова.

Основните теми на дискусията, бяха свързани с проблемите, които срещат българските общини при усвояването на еврофондовете и гарантирането на съфинансиране и облекчаване на общините при усвояването на европейските средства за реализацията на проекти.

В резултат на проведените разходи с кметовете и ситуацията в България, д-р Антония Първанова коментира: "Необходимо е правителството да определи ясни приоритети в държавната политика по отношение на стимулирането на общините за реализиране на качествени проекти, административно подпомагане и консултации за начините на финансиране, активна политика на правителството за използване на добри практики от останалите страни-членки за ефективно усвояване на евросредствата. Резултатите от предстоящата проверка на България от страна на Европейската статистическа служба Евростат могат да окажат въздействие върху по-нататъшната възможност на правителството за реакция по проблемите на общините."

/АС/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа