Отзовават посланика ни от Тайланд

София /КРОСС/ Отзовават посланика ни в Тайланд Камен Величков, пише "Стандарт". Той беше замесен в сексскандал с негова подчинена. Дипломат №1 Николай Младенов вече е подписал заповедта за дисциплинарно наказание и предсрочно прекратява мандата му. Това съобщи говорителят на Външно Весела Чернева.
Мотивите за отзоваването са серия от дисциплинарни нарушения на шефа на мисията ни в Банкок, която той пое през 2008 г.
Срещу Величков от края на миналата година във Външно тече проверка, едно от основанията за която бил и казусът с обвиненията за сексуален тормоз.
Преди ден стана ясно, че бившият ни консул в Тайланд Красимира Трифонова е подала жалба срещу Величков в Комисията за защита от дискриминация. Тя обвинява в сексуален тормоз бившия си началник, който във вторник отказа коментар по случая, а днес не вдигаше телефона си.
По неофициална информация конфликтът между двамата датира още от 2008 г., веднага след пристигането на Величков в екзотичната държава. Там той заварва дамата, която от шест месеца управлява сама мисията ни и дори се представя за посланик.
Трифонова пристигнала в Тайланд през 2007 г. и работила с предшественика на Камен Величков - Мима Николова. С новия посланик обаче не се спогодили и във Външно започнали да валят оплаквания и от двете страни.
"Един ден Величков дори се обади в министерството и даде ултиматум - да решат кого от двамата да върнат в София, защото ситуацията е непоносима", разказа пред "Стандарт" сънародникът ни Валентин Пехоев, който от няколко години живее в Банкок. Той твърди, че Трифонова непрекъснато се жалвала в София от новия си шеф. Обяснявала, че Величков й поставя неясни задачи, че е прекалено взискателен, дори настоявала да влезе за разговор в кабинета на тогавашния министър Ивайло Калфин, но впоследствие се отказала.


/ЮТ/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа