Марин Райков говори за спасяването на българските евреи

София /КРОСС/ Заместник-министърът на външните работи Марин Райков взе участие в провеждащата се в Прага конференция, посветена на проблемите пред реституцията на собствеността, отнета в периода на Холокоста от еврейските общности.

В своето изказване при откриването на конференцията, заместник-министър Марин Райков се спря на историческите факти, свързани със спасяването на българските евреи в този период и съпротивата на българската демократична общност срещу опитите за депортирането им от територията на Царство България, като успоредно с това бе подчертана и трагедията на 11-те хиляди български евреи от Македония и Тракия, депортирани от нацистите в лагерите на смъртта.
В словото си заместник-министър Райков засегна подробно и мерките, предприети от българската държава за възстановяването на собствеността, както на еврейските организации и общности в България, така и на отделните физически лица в съответствие с реституционните закони, приети в нашата страна след падането на комунистическия режим в България.
Речта на българския заместник-министър, както и нивото, с което България се представя на този важен форум, бяха високо оценени от Стюарт Айзенстат, специален съветник на държавния секретар на САЩ по въпросите на Холокоста, както и от страна на домакините и на организаторите на конференцията. Целта на конференцията бе да бъдат изработени и приети насоки и ангажименти за прилагане на най-добрите практики при възстановяването на собствеността върху отнетото еврейско имущество в периода 1933- 1945г. Конференцията се провежда под егидата на министър-председателя на Чешката република Ян Фишер и е инициирана от Европейския институт за последиците от Холокоста. Във форума взеха участие представители на над 40 държави.
В края на форума заместник-министър Марин Райков проведе кратък неформален разговор по темите на конференцията с министър-председателя на Чешката република Ян Фишер.

Станете почитател на Класа