Станимир Илчев иска по-ясен и продуктивен подход към процесите в Близкия Изток

Брюксел, Белгия /КРОСС/ Дълга и разгорещена дискусия се проведе на заседание на политическата група на Алианса на либералите и демократите за Европа в Европейския парламент по проект за резолюция на групата за събитията край бреговете на Газа.

Изготвянето на проекта беше възложено на белгийския евродепутат Анеми Нийтс. Тя го представи пред своите колеги заедно с направените предложения за изменения. По време на изказванията стана ясно, че в групата има несъвпадащи виждания по части от съдържанието му и най-вече за конкретните мерки, които следва да се предприемат. Съществени допълнения към основния текст на резолюцията направи и д-р Антония Първанова.

Българският евродепутат Станимир Илчев се обяви за ясно и безпристрастно международно разследване на случилото се. Подобен курс на действие би бил важен за всички страни, замесени в конфликта, включително и за израелското правителство. Едва след като се получи яснота по фактите ще може да се коментира дали и как точно е нарушено международното право и в частност многократно цитираната на заседанието Четвърта Женевска конвенция. Особено важно е парламентът да се предпази от прибързани заключения. Той следва да се разглежда като посредник в спора и със сигурност да запази неутралността си. За съжаление обаче се наблюдават известни "произраелски" и "пропалестински" нагласи, които биха затруднили изграждането на единна и категорична позиция.

Повечето от изказалите се в дискусията се обявиха за запазване на текста в балансиран вид и за отказ от прекалена конкретика. Позицията на Европейския парламент трябва да остане твърда и критична към непропорционални силови действия на Израел, но същевременно - обективна.

Още по-конфликтен се оказа един от параграфите, който визира влошените отношения между Израел и Турция. Станимир Илчев се обяви за това Турция да се призове към противодействие на радикални групи, които биха се възползвали от подобни хуманитарни акции за свои цели (параграф 12 от проекта). Време е за по-ясен и по-резултатен подход към идеята за мирен процес в Близкия Изток, заяви Илчев, а това пък е толкова по-осъществимо, колкото по-скоро се изясни има ли елементи на провокация в неотдавнашните събития и чий продукт са тези елементи.

Все още не е ясно ще влезе ли "поправката Илчев" в последния вариант на либералната декларация. По-вероятно е групата на либералите да остане единна в позицията си по основния текст на резолюцията. Първоначалният й вид беше принципно запазен, като някои от поправките също намериха своето систематично място.

 

/СС/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа