Празник на балканските градове "Балканът пее и разказва"

София /КРОСС/ Фолклорната група при Народно читалище "Христо Ботев - 1894" в Гостилица ще представя Дряново на празника на балканските градове "Балканът пее и разказва", който ще се проведе на 12 юни /събота/ 2010 година в Твърдица. Празникът обхваща градовете Елена, Дряново, Котел, Трявна, Твърдица и Гурково, а началото му е поставено през далечната 1974 година.

Празникът ще започне в 9,30 часа с посрещане на участниците и гостите на общината домакин, от кмета на Твърдица Катя Дойчева. За 10,15 ч. е насрочено началото на дефилето на участващите фолклорни групи, а за 10,30 часа - ритуала по вдигане знамето и откриване на празника на пл. "Свобода".

Изпълненията на участниците пред публика ще се състоят в Голямата зала на НЧ "Св. св. Кирил и Методий 1914", като първи на сцената в 10,45 часа са домакините от Твърдица. Съгласно регламента, всеки от градовете ще има по 30 минути за изява, а участието на Дряново започва в 12,45 часа.

Фолклорна група при НЧ "Христо Ботев - 1894" в Гостилица, с художествен ръководител Мария Йонова, ще изпълни "Паднала ми е слана есенна", "Байне ле Иване", "Колю на Станка думаше", "Стига ми ождя доаждя даскале" и "Колю чубанчето". На финала, пред публиката с индивидуално изпълнение ще излезе и Райна Чуховска с пословичния гостиловски хумор.

По програма, официалният финал на празника на балканските градове "Балканът пее и разказва" е насрочен за 13,45 часа с награждаване на всички участници и предаване знамето на празника на следващия град домакин - Гурково.

 

/ДК/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа