Изпратете своя снимка в орбита със совалка на НАСА

Хюстън, САЩ /КРОСС/ Американската космическа агенция НАСА ще отнесе до Международната космическа станция снимката на всеки желаещ, който качи свой фотос на специалния уебсайт на агенцията - Face in Space.   
Кампанията следва дългата традиция при полетите на нейни космически кораби в Космоса да бъдат изпращани лични вещи и послания.

От 1997 г. космическите совалки пренасяха подписи на ученици, като част от програмата Ученически подписи в Космоса, корабът "Касини" закара диск с такива подписи в орбита около Сатурн, а марсоходът "Марс лендър" закара ДВД на Северния полюс на Червената планета.
Сондата Lunar Reconnaissance Orbiter изпрати микрочип на Луната, докато новият космически телескоп Kepler, който претърсва галактиката за екзопланети носи в орбита ДВД-диск, пълен с имена и послания до извънземните.

Това обаче е първият път, в който широката общественост е поканена да изпрати свои снимки в орбита. Всеки на възраст над 13 години може да качи своя снимка и да избере с коя от последните две мисии на совалките тя да бъде "закарана".
А след завръщането на избраната совалка, да изпринтира "полетен сертификат", подписан лично от командира на мисията.
Двете мисии са STS-133, с полет на "Дискавъри" на 16 септември и STS-134, с полет на "Индевър" през ноември.

След 130 мисии в орбита около Земята, флотът от космически совалки ще осъществи още четири преди да се "пенсионира".

Станете почитател на Класа