Продължава изложбата на Димитър Киров - Ди Киро

София /КРОСС/ Министърът на културата Вежди Рашидов посети днес изложбата на Димитър Киров - Ди Киро, съобщиха от пресцентъра на министерството. "Идвам да видя творбите на моя много голям приятел и талантлив колега", каза министър Рашидов на разпоредителите на входа на експозиционната зала с изложбата "Духът Ди Киро" в Съюза на българските художници /СБХ/ на ул. "Шипка" № 6 в столицата.

Откриването на изложбата бе на 4 юни в СБХ. Тогава министър Рашидов имаше неотложен ангажимент, но бе изпратил специално съветника си - художника Георги Трифонов, да почете събитието, а също си бе обещал да отиде лично.
С експозицията, озаглавена "Духът Ди Киро", отбелязваме 75-годишнината от рождението на именития ни художник (1935-2008). Изложбата доби известност като "Ди Кириада".

На откриването на 4 юни за Димитър Киров говориха председателят на СБХ Ивайло Мирчев, Светлин Русев, изкуствоведът Даниела Чулова и актрисата Татяна Лолова. Тя разказа за приятелството си с големия творец, което е свързано и с нарисуваните от Ди Киро нейни портрети, един от които може да се види на изложбата на "Шипка" № 6. Точно пред тази картина избра да се снима днес и министър Рашидов - "една от любимите ми актриси, нарисувана от един стар мой приятел, който за мен завинаги ще остане жив", сподели емоционално министър Рашидов.

След откриването на изложбата съпругата на Ди Киро - Русалия Кирова, сподели: "Смятам, че в момента трябва да е щастлив, защото той обичаше картините му да са сред хората, затова работеше - да се радва, това е художникът!". Тя сподели радостта си от това, че Ди Киро не е забравен от приятелите си и от ценителите на изкуството.

Изложбата "Духът Ди Киро" продължава до 26 юни т. г. на 2 ет. в СБХ на ул. "Шипка" № 6.
/АС/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа