Шестима млади творци с обща изложба

София /КРОСС/ След като завършват Художествената академия, шестима млади автори решават да продължат да работят заедно и създават общо ателие. На 16 юни (сряда) 2010 г. в галерия "Сезони", те ще представят резултата от съвместната си работа в дебютна изложба.

На изложбата посетителите на галерия "Сезони" ще имат възможността да се запознаят с енигматични релефи, филигранни метални конструкции и класическа скулптура - изобщо целият спектър на схващанията за моделирано пространство, представени на едно много високо професионално ниво.

Тя ще включва 8 компютърно генерирани изображения и 20 скулптури, измежду които могат да бъдат видени както портрети, така и напълно абстрактни композиции от метал и дърво.

Експозицията ще открие техният преподавател по перспектива от първи и втори курс от Художествената академия - доц. Христо Добаров.

Обединени от приятелство, общо ателие и стремежът да експериментират с формата във всички нейни проявления, шестимата творци - Цветан Николов, Васил Попов, Светослав Хаджигаев, Илия Кунев, Ваня Димитрова и Николай Мартинов чрез различни изразни средства ни представят своите пространствени схващания. Въпреки липсата на значителен професионален опит, произведенията на авторите се отличават с изключителна зрялост в пластично отношение.

Илия Кунев, който през 2008 г. завършва специалност "Метал" в Художествената академия, работи в интересен и новаторски стил, като създава реалистични пространства по един нов начин.

Ваня Димитрова, единствената дама в състава им, показва своята женска природа чрез произведенията си пипнати с внимание към детайла. Тя също е завършила специалност "Метал" заедно с Илия Кунев при проф. Богомил Николов доц. Велислав Минеков и доц. Димитър Делчев.

Николай Мартинов завършва специалност "Резба" в курса на професор Антон Дончев през 2008 г., но работи еднакво добре както с дърво така и с метал.

Специалността която Цветан Николов избира е "Рекламен дизайн", въпреки това, той работи със завиден успех и в областта на скулптурата. Неговият предпочитан материал е глината. На изложбата се представя с портретни пластики от метал и осем компютърно генерирани изображения - опити за пресъздаване на реалността.

Последните двама от участниците в изложбата са завършили специалност "Резба" през 2007 г. при доц. Роберт Цанев. Васил Попов и Светослав Хаджигаев представят дървени пластики в абстрактен стил.

Експозицията ще може да бъде разгледана в галерия "Сезони" до 02 юли (петък) 2010 г.

/АС/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа