Красен Станчев: Спадът на еврото е нещо тривиално

София /КРОСС/ "В общи линии спадът на еврото не създава проблеми на България. Това ще стимулира износа към неевропейски страни. За тези, които пътуват на почивки в други валутни зони, този спад не е добър. Не виждам и някакъв проблем за ЕС. Това, което се случва в момента, е доста тривиално. Хората, които спестяват и инвестират, губят доверие в една валута. Това се отнася както за еврото, така и за долара. Просто в момента няма толкова злато или други стоки на международния пазар, които могат да заместят долара". Това коментира за Информационна агенция КРОСС икономистът Красен Станчев. Той уточни: "ЕС има проблем и той касае онова, което направиха с Гърция и онова, което се опитват да направят за подкрепа на паричната единица, на нейния курс. За ЕС има много лошо влияние опитът да се въвеждат правила, които премахват националната отговорност - за бюджет, за данъци, за дългове. Но това съвсем не означава, че еврото ще изчезне като парична единица".
По думите му, с въвеждането на еврото целта е била да се постигне по-конкурентноспособна икономика, отколкото други икономики - на Япония, на САЩ и други подобни икономически центрове.
Красен Станчев коментира още: "При въвеждането на еврото ръстът на европейските икономики спада и не се постигна целта, с която беше въведено еврото. Това е очевидно. В момента допълнително се удря конкурентността на европейските икономики и това ще се отрази още по-лошо на еврото като парична единица". Икономистът прогнозира, че европейската парична единица ще продължи да поевтинява.
Според него когато стоките и услугите, които се произвеждат в юрисдикцията на ЕС, са по-неконкуретни, това означава, че и паричната единица ще поевтинява.
На въпрос докога ще продължи понижаването на еврото, Станчев отговори: "Този спад ще продължи, докато не се намери ясно решение на дълговете и бюджетните кризи в ЕС. Лесно е да се каже, какво може да се направи, но засега тези идеи не се обсъждат. До момента се обсъждат неполезни идеи, в това число, такава е и идеята на МВФ, която беше разпространена вчера - да има централизиран механизъм за проверка на бюджетите, дефицитите и дълговете на страните в ЕС. Тази идея на МВФ също е грешна".
Същевременно Станчев посочи, че никой няма интерес, включително и САЩ един такъв огромен сегмент от световната икономика, какъвто е Европа, да изпитва дълготрайни проблеми с конкурентостта. "Това е лошо, дори и за Америка, защото тогава няма да има кой да купува американски стоки", заяви икономистът.

Станете почитател на Класа