Брюксел ни подозира в манипулация на статистиката

ЕК праща в България одитна мисия на Евростат

Люксембург /КРОСС/  Европейската комисия има съмнения относно статистическите данни, които България изпраща относно състоянието на своята икономика и смята да изпрати в София одитна мисия на Евростат. Това заяви на срещата на финансовите министри в Люксембург еврокомисарят по икономическите и валутни въпроси Оли Рен, цитиран от "Уол Стрийт джърнъл".

Министрите на финансите на 27-те одобриха предложението европейската статистическа служба "Евростат" да извършва проверка на данните, които подават отделните страни за бюджетния дефицит, външния дълг и другите основни макроикономически показатели.
Европарламентът трябва да одобри предложението преди то да влезе в сила.
Мярката бе взета след като излязоха на яве данни за това, че Гърция в продължение на години е подавала фалшива информация за състоянието на своята икономика.

"Еврокомисията сега отправя погледа си към България", обяви Оли Рен. По думите му, ако предложението бъде прието в евродепутатите, комисията ще изпрати у нас мисия на Евростат, която да провери дали реалното състояние на българската финансова система отговаря на данните, предоставени от страната ни.
"Имаме определени притеснения по отношение статистическите данни на България и обмисляме в скоро време да изпратим мисия там", посочи еврокомисарят.

От НСИ потвърдиха за Информационна агенция КРОСС, че мисия на Евростат ще пристигне в България и посочиха, че такива мисии на европейската статистическа служба се осъществяват регулярно в България. "Няма никакви индикации за съмнения от страна на Евростат, че България манипулира икономическите си данни и изпраща неточна информация в Брюксел", съобщиха от НСИ.

Станете почитател на Класа