Нов полуостров срещу Несебър

Бургас /КРОСС/ Частни интереси откъснаха хиляди кубически метри скална маса и пръст от местността "Бунарджика" в землището на с. Емона. Територията попада в екологичната мрежа "НАТУРА". Огромното количество земна маса е изсипана в морето и близкото дере. От насипването се е образувал нов полуостров. Тежките машини са отрязали от склона парче с площ близо един декар и дебелина поне 15 метра. Така на практика строителят "Европропърти" е обособил нов имот, който не фигурира в кадастралната карта, съобщават от Грамофона News.

От фирмата- инвеститор твърдят, че имат предписание от Гражданска защита да извършат аварийно-спасителни дейности в района. Причината - на това място имало свлачище.

По закон обаче, всяка строителна дейност в зона НАТУРА може да се извършва само след сложна процедура, която продължава няколко месеца и е контролирана от МОСВ.

 

РДНСК вече е извършила проверка, която е установила, че фирмата има разрешение само за ремонт на занемарената от години рибарска хижа.

Със скандалния казус се ангажира заместник-председателят на Парламентарната комисия по Околна среда и води Иван Алексиев, депутат от Бургаски регион. Той бе категоричен, че ако за тези нарушения бъде сезиран Европейския съвет по околна среда, е възможно България да плаща глоби от по 50 хил. евро на ден.

 

Според собствениците на засегнатите терени, фирмата "Европропърти" има разрешение за изграждане на мидена плантация и нейният собственик най-вероятно е решил да създаде имот, който в бъдеще да узакони и закупи от Държавен горски фонд.
Строителните инспектори са дали едноседмичен срок "Европропърти" да представи документи, които биха оправдали преместването на 15 хиляди кубика скални маси, които са изсипани в морето и изкуственото обособяване на нов полуостров, точно срещу древния полуостров Месембрия.

 

/АБ/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа