Уорлик: Необходима е процедура, гарантираща почтеността на съдиите

Посланиците все още без позиция по въпроса за допуските на ВСС

София /КРОСС/  Необходимо е България да съществува процедура, която да гарантира, че действащите в момента съди в съдебната система са почтени и служат на правосъдието. Това заяви американският посланик у нас Джеймс Уорлик след срещата на министър Маргарита Попова с посланиците на ЕС и САЩ, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.

Министърът на правосъдието представи пред дипломатите стратегията за съдебната реформа у нас, както и проектът за поправки в Закона за съдебната власт.
Според Уорлик е важно да има и процедура, която да гарантира, че новопостъпващите магистрати са добре квалифицирани и умеят да въздават правосъдие. 
"Убеден съм, че правителството на премиера Борисов върви в правилната посока най-вече по отношение на борбата с корупцията и организираната престъпност и на добрата организация на финансово-икономическото състояние на България, за да може да се гарантира благоденствието на страната и България да достигне до висотата на останалите страни-членки на ЕС", заяви от своя страна испанският посланик у нас Хорхе Фуентес.

На въпрос дали посланиците са одобрили идеята в проекта за промени в закона за съдебната власт по отношение допуска на членовете на Висшия съдебен съвет до класифицирана информация и изразили ли са опасения от намеса дали има опасност от намеса на изпълнителната власт в работата на съдебната Фуентес каза: "Изслушахме министъра по различни аспекти на измененията в Закона за съдебната власт. Имаше допълнителни въпроси, но за момента няма официална позиция на посланиците по този проблем, който е все още теоретичен". 

Американският посланик Джеймс Уорлик от своя страна посочи, че по въпроса за процедурата за допуск България трябва сама да вземе решение.

"Няма разминаване между МВР и МП", увери министърът на правосъдието Маргарита Попова. "Мерките, които предлагаме за ситуацията, при която евентуално може да не се получи допуск са ясни и еднозначни – няма как да се участва в заседание на ВСС, когато се борави с класифицирана информация от страна на хора без допуск. Това са европейските стандарти", подчерта тя.

"Убеден съм, че Министерство на правосъдието върви във вярната посока, изтъкна испанският посланик Хорхе Фуентес. "Днес правосъдният министър по изключително прозрачен начин ни представи трите основни цели, в които трябва да се концентрира реформата оттук насетне – по-ефективен начин за избиране на магистрати на ръководни длъжности, по-добра процедура за избор на магистрати и по-добра борба с корупцията", допълни той.

САЩ подкрепят 100% визията за съдебната реформа у нас, представена от министър Попова, увери посланик Уорлик. "Визията и планът за нейното изпълнение са основани на националните интереси и на това, което е най-добре за България и народът й", каза той. Според Джеймс Уорлик мерките би трябвало да се радват на подкрепа от представителите на целия политически спектър, защото целят усъвършенстване на правораздаването и гарантиране на правилно въздаване на правосъдие в цялата страна.

Маргарита Попова: Най-страшното за Темида е загубата на доверие

Маргарита Попова: Въпросът за морала на магистратите е все по-актуален

/СС/

Станете почитател на Класа