Трима задържани при операция "Автоджамбазите" в Габрово /Подробности/

Габрово /КРОСС/  Трима арестувани и седем луксозни автомобила е равносметката от провеждащата се през последните два дни на територията на Габрово полицейска операция "Автоджамбазите", за която Информационна агенция КРОСС съобщи по-рано. Това съобщиха от ОД на МВР в Габрово.
Операцията е насочена към установяване на автомобили, обект на престъпления. В рамките на ръководената от Окръжна прокуратура-Габрово акция са проверени над 15 автокъщи, борси и автосервизи. Установени са четиримата участници в организираната престъпна група. Трима от тях, сред които и лидерът на групата, са задържани – М.Н. – на 31 г., И.Н.- на 33 г. и Г.Т. – 32 годишен. Четвъртият се издирва.

В резултат на двумесечна оперативна работа, полицейските служители установили  основната схема на престъпниците: мъжете купували на лизинг или наемали под наем луксозни леки автомобили, които след определено време укривали и обявявали за откраднати. Междувременно изготвяли фалшиви документи и извършвали интервенция по двигателите и рамите. С пренабити номера и неистински документи за произход, автомобили били регистрирани като внесени в България с чужди регистрационни номера. След узаконяването им, превозните средства /всяко от които на стойност над 50 000 евро/ били продавани за суми много по-ниски от реалната им пазарна стойност.

До момента са установени и задържани 7 МПС: “Лексус", “Ауди Q7", “БМВ X5", “Тойота Ландкрузер", “Форд Мондео", “Шкода Суперб" и “Мерцедес SLK".

Част от автомобилите са обект на престъпление по описаната схема, останалите са обект на кражба от страни от Европейския съюз. Те също са с вторична регистрация в България след пренабиване на номерата и с фалшиви документи.

И.Н. и Г.Т. са задържани за срок от 24 часа. Лидерът на организираната престъпна група е задържан за 72 часа.

Работата по цялостното изясняване на дейността им продължава.

Станете почитател на Класа