Безработицата в София остава ниска - едва 3%

София /КРОСС/  София дава 38% от Вътрешния брутен продукт на страната, заяви Минко Герджиков, заместник-кмет на София по време на осмото издание на 8-то международно финансово изложение банки инвестиции пари, който се провежда за първи път в София, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
Герджиков заяви, че безработицата в София остава ниска - 3%. Около 730 000 са хората в София в работоспособна възраст. Градът разполага с 20 университета.
Зам.-кметът подчерта, че през София минават три трансевропейски коридора, за четири максимум шест часа всеки може да отиде до всички най-големи градове от страната, тръгвайки от София.

Най-големият инвеститор в града е Австрия, следвана от Холандия, Гърция, Великобритания и Германия.
През 2008 година от общо 6 милиарда и 690 милиона лева инвестиции в страната 4 милиарда и 600 милиона лева са реализирани в София. През 2009 година от 3 милиарда 215 милиона лева инвестиции в България 2 милиарда и 200 милиона лева са вложени в София.
От Столична община основни проблеми за решаване остават въпросът с трафика в града, видовете отпадъци, строежа на нови детски градини и др.

"Ние сме много коректен платец", похвали се заместник-кметът на Столична община. Той подчерта, че общината е успяла да осигури 185 милиона евро по програма "Транспорт" за доизграждането на метрото. В процес на подготовка е тръжна процедура за закупуване на нови влакове и вагони за метрото. По изчисление на общината около 200 000 души ползват метрото дневно. По този начин от община се надяват да се справят с проблема с трафика.

Столична община е спечелила търг за изграждане на канализация в кв. "Овча купел" по оперативна програма "Околна среда".
Герджиков каза още, че вече три години по ред Столичният общински съвет гласува по 3 милиона лева за проектиране, което дава възможност на кметството да се възползва от всяка изгодна възможност за получаване на европейски средства.

Соломон Паси, който е един от организаторите на настоящето издание на финансовото изложение, заяви, че България не трябва да бъде с чувство на малоценност и от нашата страна също могат да излязат много добри идеи за развитието на ЕС. "Ако успеем да създадем обща пътнотранспортна политика, това може да спести 30-40 милиарда евро на ЕС, ако бъде създадена обща отбранителна политика това ще спести 160 милиарда евро годишно на съюза", каза Паси.

Станете почитател на Класа