Разпитаха Меглена Плугчиева по делото за Пътния фонд

София /КРОСС/ СГС отложи делото срещу бившият шеф на пътния фонд Веселин Георгиев, известен като Батко. На днешното заседание показания даде бившия вицепремиер по еврофондовете Меглена Плугчиева, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Тя заяви, че е била посланик в Германия в периода 2007 – 2007 г. и е встъпила в длъжност като вицепремиер през 2008 г., като първият й работен ден е бил на 6 май в Брюксел, когато вече са били спрени плащанията по предприсъединителните програми. Плугчиева направи уточнението, че има разлика между предприсъединителните програми ИСПА, ФАР и САПАРД и Оперативните програми и посочи, че Оперативните програми никога не са били спирани. Бившият вицепремиер каза още, че с встъпването й в длъжност е започнало закриването на фонд Републиканска пътна инфраструктура /ФРПИ/ и преструктурирането му в Национална агенция "Пътна инфраструктура" /сега Агенция "Пътна инфраструктура"/.

Съдът се съгласи  с искането на защитата да бъде приложено към делото решение на МВнР от 13 май 2009 г.,  относно отблокирането на парите за автомагистрала "Люлин", а като резервен вариант да се поиска от финансовото министерство същото решение.

Делото беше отложено за 14 юли 2010 г. от 9.30 ч.

Информационна агенция КРОСС припомня, че на 12 май 2009 г. - ЕК отблокира 115 милиона евро по програма ИСПА. Парите са предназначени за строежа на магистрала "Люлин". Размразяването на парите от Брюксел стана на специална пресконференция на комисаря по регионално развитие Данута Хубнер и вицепремиера по еврофондовете Меглена Плугчиева. След ред проверки в България, след обстойно проучване на информацията за извършеното в страната ни по премахване на нередностите около средствата по ИСПА, Европейската комисия реши да размрази средствата по програмата. На 14 август 2008 г. ЕК временно спря междинните плащания по два пътни проекта - магистрала "Люлин" и трансевропейската транспортна мрежа.

Според обвинението Веселин Георгиев е извършил престъпление по служба в периода юли 2006 - ноември 2007 г. Обвинението твърди, че е нарушен Законът за обществените поръчки и Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки. Георгиев е одобрил сключването на договори между ръководения от него фонд Републиканска пътна инфраструктура - сега Национална агенция "Пътища" и фирмите "Биндер" АД, "Инмат" ООД и Гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти", с цел да набави имотна облага за братята си Бойко и Емил Георгиеви. Това е ставало в нарушение на текст от Закона за обществени поръчки, който забранява на фирми, които се явяват "свързани лица" с възложителя, да участват в такива процедури.

Проверката на прокуратурата е установила, че всички договори наобластните пътни управления са били одобрявани собственоръчно от Веселин Георгиев по силата на изрична негова заповед като изпълнителен директор. Поради това са настъпили значителни вредни последици за страната ни, смята обвинението.

/АС/

Станете почитател на Класа