Искаме проверка за връщане правото на търговия с въглеродни емисии

София /КРОСС/  Започва национална кампания за опазването на околната среда. Това обяви екоминистърът Нона Караджова преди откриването на хепънинга по повод Световния ден на околната среда в София, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Тя обяви, че за миналата година от разделно събиране на отпадъците в София са спестени 12 000 въглероден окис, от рециклирането на пластмаса – 15 000 тона нефт, от рециклирането на хартия е предотвратено отсичането на 8 000 дървета, спестени са 186 млн. киловатчаса електроенергия и 2 млрд. литра питейна вода.
В рамките на Националната кампания ще бъдат инициирани от много организации разнообразни прояви, свързани с опазването на околната среда.

Нона Караджова коментира и загубената акредитация за търговия с парникови газове, като обясни, че правителството ще направи всичко възможно да си върне правото за търговия с въглеродни емисии.
"Правителството ще направи всичко възможно най-рано през септември да има проверка от ресорната комисия на ЕК, за връщането на акредитацията на България", посочи Караджова.
Министърът на околната среда коментира и липсата на чувство на вина у предшественика й Джевдет Чакъров за отнетата акредитация: "Вероятно за него много неща не са били важни, включително и това и вероятно за това не изпитва вина. Всеки министър и всяко правителство има приоритети, така че вероятно това за него не е било приоритет".

Караджова обяви началото на инициатива на страницата на МОСВ да се публикуват всички добри идеи и дела, които са сторени за опазването на природата, както и мероприятия за почистване на планините, засаждане на дървета и други.

Според нея, има още какво да се желае по отношение поведението на хората и организациите във връзка с опазването на околната среда.

Министър Караджова обясни, че разделното събиране на отпадъци е най-ефективно в големите градове: "За отдалечените населени места транспортните разходи са по-големи и организацията на такива системи там е изключително скъпо, но може би в бъдеще ще бъдат включени и те". Министърът подчерта, че е важно системата, която ще се изгради да е икономически обоснована.

Нона Караджова съобщи, че лицензите на две фирми-замърсители, вече са отнети. По думите й това е станало на база обективни резултати. "Вярвам, че това ще е добра поука не само за организациите за оползотворяванете на опаковки, но и в други сектори", каза Караджова.

Нона Караджова откри хепънинга по случай Световния ден на околната среда в Южния парк в София. Празненството продължи с кулинарно шоу на Ути Бъчваров, а за публиката пя Графа.

Станете почитател на Класа