Барак Обама изпраща специални части в 75 страни

Вашингтон, САЩ /КРОСС/ Американският президент Барак Обама е одобрил план за разполагането на войски със специално предназначение в 75 страни в рамките на борбата с терористичната организация Ал Кайда, съобщава The Times. По-рано операциите на американските специални части се провеждаха в около 60 страни. Разширяването на тяхната дейност ще засегне страните от Източна Африка, Йемен, където Ал Кайда има силни позиции, а също така и страните от Централна Азия. Във връзка с разширяването на територията на действие на специалните части, министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс поиска от Пентагона да отдели през следващите пет години от бюджета още 100 млн. долара, част от които ще бъде отделена за тази операция.
За този план стана известно в края на май, но много детайли от новата инициатива оставаха неизвестни. Реализацията на плана започна още в края на септември 2009 година.
Сега, извън територията на Съединените щати има 13 хиляди отряда от специалните части, 9 хиляди от тях действат в Афганистан и Пакистан. В последно време САЩ постигна определени успехи в борбата с Ал Кайда. По- точно, през май на границата между Пакистан и Афганистан бе убит лидерът на афганистанския клон на терористичната организация Мустафа Абу ал Язид, който бе трети в йерархията след Осама бен Ладен и Айман ал Завахири.

Станете почитател на Класа