Орал Чалашар: Турция още по-активно ще защитава палестинските граждани

София /КРОСС/  Турция не иска да скъса напълно отношенията си с Израел макар че те са дълбоко накърнени. Това каза пред БНР политическият анализатор Орал Чалашлар след последното нападение на хуманитарен конвой, при което загинаха 9 турски граждани.
"Взаимният стокообмен между двете държави надхвърля два милиарда. Преди години подобен конфликт можеше да разтърси турската икономика, но сега тя има възможност да се опълчи. Днес Турция в търговско и политическо отношение е силна и може да каже на висок глас "Стига!", коментира Чалашар.
Според него възстановяването на отношенията би могло да се случи, само ако израелското правителство промени досегашната си политика в ивицата Газа. "Докато Израел не премахне блокада на ивицата Газа, не е възможно възстановяване на отношенията". Анализаторът припомни, че позицията на Турция се различава от тази на другите арабски страни защото тя е член на НАТО. Според него занапред може да се очаква Турция още по-активно да отстоява правата на палестинските граждани и правото им на свободна държава.

Станете почитател на Класа