Чиновник от МЗХ замесен в схема за източване на субсидии

София /КРОСС/  Член на политическия кабинет на земеделския министър е замесен в схема за източване на целеви субсидии. Фирма, свързана с парламентарния секретар на Министерството на земеделието Симеон Манасиев, е взела два пъти субсидии за едно и също нещо, съобщава БТВ.

По линия на свиневъдството се допуска държавната помощ за фермерите да бъде до 130 хиляди лева за една животновъдна единица. Фирма, свързана с парламентарния секретар на министъра на земеделието, обаче успява да вземе два пъти субсидия за едни и същи животни. Това е станало чрез фирмите "Манекс сън" и ЕТ "Манекс" и свинекомплекса във варненското село Слънчево. По неясни причини, веднъж той се отчита като един, а друг път като два отделни обекта, показало журналистическо разследване.

Собственикът Наско Манасиев твърди, че има два свинекомплекса. Според д-р Стефан Стефанов, ветеринарен лекар на свинекомплекса, обаче, има две фирми, а не два свинекомплекса.

"В Слънчево, което е едно село, което в община Аксаково, област Варна има един единствен свинекомплекс", потвърди д-р Живка Манева, директор на РВМС – Варна.

Собствениците на обекта в Слънчево твърдят, че са разделили животните между две фирми. От протоколите, на които се позовава телевизията обаче е видно, че “Манекс сън" и ЕТ “Манекс" описват едни и същи свине. Според специалисти, тази схема дава възможност на пазара да излиза месо с неясен произход.

/ВС/

Станете почитател на Класа