Фестивалът "Перперикон" започва с рок в Кърджали

Кърджали /КРОСС/  Напук на кризата десетият юбилеен Международен фестивал на изкуствата "Перперикон 2010" в Кърджали ще го има, заявява съуправителят на фондация "Перперикон - Мелпомена" Петър Савчов пред в. "Нов живот".
Фестивалът ще бъде открит с доста нестандартно с рок-парти.
На 19 юни в 21.00 часа на Спортната площадка ще свирят групи от три балкански страни – България, Гърция и Турция. Ще чуем неповторимите черногледи оптимисти "Уикеда" и известната в Сърбия група "Революшън мотор хед". Ще има и силно изразено кърджалийско участие – група "Соул стейдж", които спечелиха конкурса на "Кока кола" преди 2 години за най-добра училищна група в България. Кърджалиецът Владимир Попов, вокалист на група "Лавина" от Ихтиман, която също ще участва. Засега организаторите не могат да съобщят името на групата от Турция, но имат думата на Йълдъз Ибрахимова, че ще бъде добра.

Програмата е почти готова, но нищо не е окончателно сигурно, така че ще си позволим да съобщим само, че сме поканили едни от най-добрите представления за тази година, увери Савчов. Една от тях може да е "Последни поръчки", комедия на английския драматург Джон Пристли, постановка на Театъра на българската армия – една от нашумелите, съобщи скъпернически той. Режисьор е Надя Асенова, музиката е на Дони. Съпътстващата програма също е замислена доста богата и разнообразна, включително и с кулинарно изкуство. Заслужава си да отбележим достойно 10-та годишнина на фестивала, подчерта Савчов. Той обеща да съобщи програмата и подробности около нея в началото на следващата седмица.

Завършекът отново ще е на Перперикон. Този път вероятно ще има възстановка на тракийски ритуали за гадаене на бъдещето на олтара в Храма на Дионис. Разбира се, ще бъде връчена наградата "Златен Перперикон" и "Птолемеевият пръстен", както вече 10 години поред. Може да попитаме боговете кой трябва да е носителят в юбилейното издание на фестивала, коментира шеговито Савчов.
Да припомним, че сред носителите на наградата са личности като проф. Светлин Русев, проф. Марко Семов, Антон Дончев, Йълдъз Ибрахимова, проф. Стефан Данаилов, английският драматург Харолд Пинтър, министър Вежди Рашидов.

/ВС/

Станете почитател на Класа