Скакалци, вече е бедствено положение в Кърджалийско

Кърджали /КРОСС/ Националната служба за растителна защита ще поиска от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов да обяви бедствено положение в Кърджалийско заради нападението на марокански скакалци. Това заяви днес на среща в областната администрация изпълнителният директор на службата Антон Величков, съобщи в. "Нов живот". Той провери на място най-засегнатите от вредителя землища заедно с експерти от Кърджали и Хасково. Придружава ги главният секретар на областна администрация Димитър Коленцов.
"Растителна защита" разполага с препарати за третиране на 30 000 дка, които ще бъдат предоставени безплатно по населени места, ще бъдат осигурени и гръбно-моторни пръскачки, заяви Величков. По думите му ситуацията е изключително сериозна и трябва да се действа светкавично. Първата стъпка е да се обяви бедствено положение.
Препаратът срещу мароканските скакалци трябва да се употреби в рамките на седмица-две, за да има ефект, категорични са специалистите. За момента "Растителна защита" не разполага с точни данни за нападнатите от скакалци площи. Информацията ще бъде обобщена до края на седмицата. В община Кърджали хвърковатата напаст е връхлетяла посевите в районите на Чилик, Охлювец, Севдалина, Зайчино и Свободиново. Пострадали са още землищата на Купците в Джебелско и Стоманци, Кирковско. Сигнали постъпват от Момчилградско и Крумовградско. Единствено в Ардинско засега не е забелязана появата на неканените гости вероятно заради надморската височина. Според експертите, само за 10 дни плътността на нашествието се е увеличила три пъти.
На срещата вчера бе взето решение да се търсят комплексни мерки за справяне с каламитета на мароканските скакалци. Зам.-областният управител Асен Тюрдиев декларира готовността на държавната власт да координира усилията на общините и специализираните служби за справяне със ситуацията. Като най-ефективен бе посочен вариантът за комплексно третиране на площите - с ръчни пръскачки и с авиация. Общините обаче не разполагат със средства за наемане на вертолети. За това ще се търси подкрепа от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.
Още на 26 май "Нов живот" първи алармира обществеността за появата на марокански скакалци в землището на Севдалина. Кметът на община Кърджали Хасан Азис нареди на общинската фирма "Озеленяване, чистота и благоустройство" да започне пръскане. Препаратът форестър 48 СК беше осигурен от Растителна защита безплатно. Третирани бяха площи в Крин и Бащино.

/КП/

Станете почитател на Класа