Румен Петков: От кабинета на премиера лъжат

София /КРОСС/ Г-н Борисов трябва да каже ясно какво е станало по време на разговора с Леон Панета, защото разговорите с представителите на ЦРУ са се водили в кабинета на премиера. Това заяви депутатът от Коалиция за България Румен Петков в предаването "Здравей, България" на Нова телевизия. Той коментира още: "Сигурно гостът не е държан гладен, може и да е имало вечеря. Може пък на вечерята да е станало въпрос за проекта на президента. Аз съм участвал в такива вечери и те са доста по-важни от срещите в кабинета, защото всъщност там се говорят истинските неща".
По повод изявленията на шефа на политическия кабинет на премиера Румяна Бъчварова, в които се отрича на срещата с Леон Панета и Бойко Борисов да се е обсъждал политическият проект на президента Румен Петков коментира: "Лъже. Аз вярвам на в. "Труд". Аз казвам, че от кабинета на министър-председателя лъжат. Той също ще излъже. Той няма избор в момента. Той или трябва да каже - "Да, аз споделих, че има страх от проекта на Първанов", с което тутакси да си подаде оставката, или трябва да каже - "Не съм говорил такова нещо". Само че той не е бил в тишината на своята спалня, а е бил в компанията на други хора. Нека да видим - на всяка една среща кои са присъствали и да ги питаме".
По думите му ако шефът на ЦРУ е споменал по някакъв начин политическия проект на президента, това е негов проблем и тогава трябва той да си подаде оставка. "Не може шефът на една разузнавателна служба да проявява интерес към политическо движение в която и да е страна, още повече - член на ЕС. Естеството на работата на тези служби не е анализ на политическата проекция и нейното дискриминиране в една демократична държава, каквато е България", категорично заяви Петков и допълни: "Това не е първото посещение на шеф на ЦРУ в България и на експертно ниво се водят съвсем различни разговори".
Петков изрази увереност, че след изтичане на мандата му като президент Първанов ще намери начин да отговори на обществените потребности и да бъде полезен.
Според Петков БСП е трябвало много по-рано да реагира по-категорично на сегашното управление. Запитан кои са трите неща, които сега трябва да се случат в БСП ,той отговори: "Принципно - пленум. Едно от нещата, които трябва да се случат в държавата, е да има силна левица. Трябва да кажем "Не" на този начин на полицейщина. Не може да се започва деня с "На колене", не може грубо да се погазва закона в името на държавата, не може полицейщината да смазва държавността". Какво значи вътрешният министър да обяви: "Почваме акция "Магистрати", попита Румен Петков, зададе и допълнителен въпрос: "Ами, ако почне утре акция "Журналисти", как ще се почувствате?". "Това е размахване на пръст, което в никоя нормална държава го няма", посочи Петков.
"Не е въпросът дали Цонев и Монев ще ни осъдят в Страсбург. Те ще ни осъдят. Мисля, че никой разумен човек няма съмнение. Не е въпросът, че ние с вас, редовните граждани, ще платим за това, за което те ще ни осъдят. Въпросът е, че тези, които го правят днес, ще останат ненаказани утре", обобщи Румен Петков.

Станете почитател на Класа