Без непълнолетни в заведения, в които се пуши

Малките заведения под 50 кв. м, зоните за пушачи в по-големите заведения и нощните барове след 22 часа вече ще са забранена зона за лицата под 18 г. Това решиха след дълги спорове депутатите вчера.
Забраната за достъп на деца и младежи до дневни заведения, в които се пуши, народните представители гласуваха на второ четене вчера. Веднага след това обаче стана ясно, че се получава разминаване със Закона за защита на детето, който позволява достъп на деца в нощни заведения в присъствието на придружител. Така се стигаше до абсурда непълнолетните да са защитени от цигарения дим през деня, но да го дишат безпроблемно през нощта.
Заради поредното объркване гласуването на закона беше прекратено, а председателят на здравната комисия Лъчезар Иванов събра членовете й в кабинета си на спешно съвещание. Там народните представители решиха в най-кратък срок да се предприемат промени и в Закона за защита на детето, който да забрани напълно достъпа на лица под 18 години в нощни заведения след 22 часа дори и с придружител. "В момента момчета на 19 години казват – ето аз съм дошъл с моето братче – и вкарват приятелката си, която е на 15 години. Трябва да мислим за бъдещето ни, това са децата", заяви Иванов.
Гласуването на спорния законопроект продължава днес.

Станете почитател на Класа