МОМН обмисля друга организация на матурите за догодина

Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН) обмисля за догодина друг тип организация за държавните зрелостни изпити, но тя е свързана с изключително много средства. Това заяви вчера образователният министър Сергей Игнатов. Той обясни, че новата организация може да се установи например като тегленето на жребия по футбол. „Това означава да се обявяват 25 автори или направо да се формулират 25 теми, но всяка от тях трябва да се размножи на дискове - около 2000 екземпляра“, допълни Игнатов. Според него този нов вариант е възможен, но експертите смятат, че е бил много скъп. Министърът заяви, че все още очаква резултатите от проверката на МВР дали е имало изтичане на информация при матурата по български език и литература, но засега е спокоен. Той допълни, че експерти от МОМН са заявили в разговори и в декларации, че не дават уроци на ученици. По отношение на предстоящите изпити след седми клас Игнатов каза, че МОМН още повече свива възможността за изтичане на информация, така че в момента никой не знае какви теми въобще се обсъждат. Министърът каза, че в следващите дни заедно с още двама експерти ще работят нощем в ограничен кръг при записването на дисковете за изпитите. Изпитът по български език и литература след седми клас ще е на 27 май, а по математика - на 31 май.


120 училищни бюфета в страната хранят нездравословно

В 120 училищни бюфета в страната са установени нарушения при проверки за спазване на наредбите за здравословно хранене. Това заяви вчера д-р Снежанка Алтънкова от Министерството на здравеопазването. Тя обясни, че най-честите нарушения са свързани с продаване на газирани напитки с оцветители или с консерванти, продажба на бонбони и сухи пасти на децата или айран със сол. На 51 от обектите са съставени актове за нарушения, а на другите са направени само предписания. Алтънкова допълни, че проверките ще продължат, като през новата учебна година ще се включат и проверки за храненето в столовете в училищата.


Издръжката за инженери се увеличава от бюджет 2011

Ще се опитаме в бюджета за 2011 г. да увеличим процента за издръжка на инженерните специалности от 2,3 поне на 3%. Това заяви образователният министър Сергей Игнатов в лекция за реформата във висшето образование, представена в Техническия университет. Естествено е, че в кризата през тази година не може да се заложи на 4-5%, но поне да се увеличи на 3 на сто, обясни Игнатов. Министърът коментира, че за да бъде едно висше образование добро, то задължително трябва да се съчетава с електронно обучение, при
което студентите да могат да четат в интернет всички лекции на преподавателите. „Университет, който не предлага подобно образование, няма да има голям брой студенти, въпреки че има "велика история", обясни още Игнатов.

Станете почитател на Класа