СДС предлага промени в Закона за електронните съобщения

СДС ще предложи конкретни промени в някои от текстовете в закона за електронните съобщения - премахване на интерфейс, следене в интернет и глоба за операторите не доставили данните на МВР в 8-часов срок. Това съобщи лидерът на СДС Мартин Димитров след заседанието на НИС на СДС, предаде репортер на БГНЕС.
Според партията, следенето в интернет би могло да се използва само за тежки престъпления, както и при компютърни престъпления. Глобата за операторите, които закъсняват с предоставянето на данните пък, трябва да бъде между 1000 и 5000 лв. каза Димитров. Хората, срещу които не са били образувани наказателни производства, но са били обект на проверка, също би трябвало да имат право да знаят за това, заяви Димо Гяуров от СДС.
В условията на икономическа криза правителство е на път да допусне сериозна грешка в налагането на мораториум върху възобновяемите енергийни източници, заяви Мартин Димитров. Този акт ще има сила от една година, което е твърде дълъг период, казаха още от СДС. Според партията това е един от малкото отрасли, в които има свежи инвестиции и се отварят работни места. Налагането на мораториум ще навреди на бизнес климата в България, каза още Димитров. СДС счита, че това решение е прибързано, подкрепи го и Румен Христов. Ако ще се приема мораториум, според СДС той трябва да бъде за АЕЦ-“Белене“. От СДС изразиха принципната си подкрепа към намаляването на ДДС с 0,5%. Те обаче посочиха, че трябва да се направи така, че „сивата икономика“ да започне да плаща ДДС. От партията подкрепиха и намерението на правителството за влизане в Еврозоната, въпреки трудностите.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа