Директният интерфейс отпада

По предложение на депутати от ГЕРБ, съвместно с ръководството на МВР, днес се провежда заседание на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към НС, обект на което е обсъждането на промени в законопроекта за електронните съобщения, предаде репортер на БГНЕС.
Директният интерфейс отпада, заяви председателят на комисията Анастас Анастасов. В работата на комисията присъстват представители на много неправителствени организации и представители на мобилните оператори, както и на МВР. Никой не иска държавата да се превръща в "Биг Брадър" и да сме 1984 година, а не 2010 година, заяви зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. Според него от МВР са демонстрирали воля за конструктивизъм и промяна и основният проблем е бил т.нар. „интерфейс“ и настоящите промени са гаранция, че никой не може да осъщестявава тотален контрол върху гражданите. В промените в закона се казва – при достъп до данните ръководителят на органа, отправил искане за достъп, може да поиска предприятието, което ги е предоставило, да ги запази за срок не по-дълъг от 12 месеца, считано от датата на предоставяне. Предприятията, предоставящи електронни съобщителни мрежи и/или услуги, са длъжни да осигурят възможност за постъпване на разпорежданията по съответните членовете 24 в денонощието и 7 дни в седмицата. Ръководителите на тези предприятия изпращат на комисията КРС: актуален адрес за получаване на разпорежданията по чл.250, ал. 4, име презимен, фамилия и длъжност на упълномощените длъжностни лица, които да получават разпорежданията по този член, както и телефон за връзка с тях.
Предприятията, предоставящи електронни съобщителни мрежи и/или услуги в срок от два часа от встъпване на разпореждането за достъп да предоставят данните директно на органите, които са го поискали. Справка за данните в предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги могат да извършват единствено длъжностни лица, писмено упълномощи от съответния ръководител на предприятието, който дава писмено разпореждане за изготвяне на исканата справка. Справка се регистрира в специализиран регистър и се изпраща на определеното в разпореждането длъжностно лице, на което да се преодставят данните. Комисията уведомява служебно гражданите, когато за тях искан или осъществен неправомерен достъп до данни. Достъпът до трафични данни ще се осъществява след разрешение на съдия от съответния районен съд, заяви зам.-министър Вучков. Той заяви, че общият брой искания за разрешение през месец декември 2009 година, от които са разрешени 604 – 219 са отправените искания към М-тел, 201 – към Глобул, а 184 – към Виваком. Според него има тревожни забавяния на справки от страна на операторите. В своето изказване по време на обсъждането Христо Бисеров, депутат от ДПС, че тайната на кореспонденцията е не само в нейното съдържание, но и в нейния адресат и трябва да се съобразяваме с Конституцията на страната. Той предложи от името на ДПС първоначалния и следващия срок за съхраняване на данни да бъде намален на 6 месеца, като искането до съдията да бъде обогатено с по-пълна и изчерпателна описание на фактите и обстоятелствата около него. Според него могат да се използват някои от текстовете в тази посока, които присъстват в Закона за СРС-та. Той призовава колегите си да направят такива промени в закона, които да задължат операторите да държат под режим всички данни и да стане ясно какво с кое със справките и в колко екземпляра да бъдат те и да се определи начина на тяхното унищожаване, което задължително да стане в присъствието на комисия и с протокол. По време на обсъждането представителите на неправителствените организации изразиха умерен оптимизъм към новите промени в закона за електронните съобщения. Заседанието приключи с уточнението, следващото заседание на комисията да бъде в четвъртък, в 14 часа, в сградата на НС.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа