„Кариера и живот - защо в България?“ - форум от платформата „България иска теб“

„Кариера и живот - защо в България?“ - форум от платформата „България иска теб“
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    21.10.2024
  • Share:
В неделя в сградата на Кралското географско дружество в Лондон се състоя форум на тема „Кариера и живот - защо в България?“, организиран от платформата „България иска теб“ (Bulgaria Wants You) на продуцентите Иван Христов и Андрей Арнаудов. 
Нашият кореспондент в Лондон Веселин Паунов посети събитието, където разговаря с Красимир Киряков - ръководител на търговския отдел на посолството ни, оказало съдействие за провеждането на проявата.
Форумът „България те иска“ се проведе при голям интерес за втори пореден път в британската столица. 25 компании имаха щандове, на които да посрещнат дошлите около 1 500 българи, пребиваващи в Обединеното кралство, с интерес към евентуално завръщане в Родината. 
Както посочи Красимир Киряков, основната идея е да се промотира България сред младите успешни българи, които живеят в чужбина и да се представят възможностите за кариерно развитие. Какво според него мотивира всички тези компании да обръщат поглед към българите в чужбина?
Според мен първият мотив е, че ние всички си обичаме България и Родината, но по-важното от бизнес гледна точка е, че във все повече сфери в България се наблюдава липса на квалифицирани кадри. И освен подобряване на образованието в България, което е основен подход за разрешаване на този проблем, краткосрочният вариант е да привлечем вече обучени квалифицирани кадри от чужбина и да им предоставим условия в България, където да се реализират.
Има ли някаква информация завръщат ли се наистина българи, става дума по-конкретно от Великобритания?
Статистика никой не води, защото е много трудно, но Иван и Андрей, когато откриваха представянето, казаха, че са видели в България хора, които са били миналата година тук. Аз също разговарях в кулоарите с млади хора, които изразяват желание да се върнат в България. Процесът обаче не е лесен. Трябва да положат усилия и държавата в лицето на министерствата, които подкрепят идеята, и частният сектор с много сериозни фирми, които са спонсори, които са дошли тук. Усилията трябва да са общи.
Към каузата на форума са привлечени интересни лектори в лицето на славната ни лекоатлетка Ивет Лалова-Колио, доктор Али Пирзада - международен бизнес експерт, предприемачът Геновева Христова и други. Дошлите можеха да проведат пряко разговори с работодателите, бяха организирани и предприемачески панели.

Станете почитател на Класа