Изборите за сливенски митрополит касирани заради епископ Арсений?

Изборите за сливенски митрополит касирани заради епископ Арсений?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    22.03.2024
  • Сподели:

Изборите за сливенски митрополит се отлагат за юни заради пловдивския митрополит Николай, чието предложение за наследник на покойния Йоаникий не успя да събере достатъчно гласове – епископ Арсений получи 17 гласа. Това твърдят пред Lupa.bg представители на БПЦ.  

 

 

 

 

Според тях, ако изборите са проведени в нарушение, дядо Йоан е трябвало навреме да ги спре и той да бъде сменен. Всичко това обаче не е направено.

Преподавателят в Богословския факултет проф. Дилян Николчев твърди, че Светият синод нарушава Устава на БПЦ с касирането на изборите. В устава е казано, че една епархия не може да стои повече от три месеца овакантена без канонически митрополит. Синодалната наредба, която предизвика бурни реакции в средите на духовенството, е неприложима с оглед правните разпоредби на Устава на БПЦ, гласи оценката на проф. Николчев. Съставянето на тази наредба предизвиква голяма почуда, "изсмукано е от пръстите", смята той.

„Разпределението на силите, на различните лобита в Светия синод се видя отчетливо", коментира Дилян Николчев. Според него някои от участниците в протестите пред Светия синод не са знаели защо са там.

"Каква ревизия ще прави Светият синод? И защо чак сега се сеща? Защо ще проверява списъците на избирателите? Това се прави преди това, а не след това", зададе въпроси проф. Николчев във връзка с избора на нов Сливенски митрополит.

Заради касирането на изборите за сливенски митрополит четвърти ден гладува отец Иван Янков.

„Предложих на дядо Йоан всички сливенски свещеници, които разбрах, че са 99 на брой - ги призовавам да дойдат да се подпишат тук за или против Йеротей и тези листи дядо Йоан да ги вземе да ги занесе в Светия синод да види какви са предпочитанията на сливенското духовенство", каза отец Иван Янков.

От своя страна митрополит Йоан загатна, че протестиращият свещеник може да бъде дисциплинарно наказан. Поддръжници на отец Иван Янков обясниха пред медията ни, че това не може да се случи, защото той защитава устава на БПЦ. Освен това, ако бъде наказан, ще бъде осквернена вярата.

 

Отец Иван Янков

 

"Морално ли е да бъде

наказан духовник, който защитава вярата и църквата?!", обърнаха се пред медията ни миряни, които застават зад него. 

В подкрепа на непримиримия свещеник утре във всяка една църква в страната ще бъде извършено бдение.

Станете почитател на Класа