Огромно търсене на болногледачи у нас, но желаещи няма

Огромно търсене на болногледачи у нас, но желаещи няма
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.03.2024
  • Сподели:

На фона на дефицита на кадри в областта на здравната и социалната грижа и застаряващото население у нас се създава огромно търсене на болногледачи, услуга за възрастни хора, което пазарът не може да задоволи. Това коментира Александър Колев, съосновател на платформата "Утро България", по Bloomberg TV Bulgaria. Според него демографската ситуация предразполага развитието на социален бизнес с подобна насока.

 

 

Колев започва този проект със съмишленик след лош личен опит в търсенето да осигурят подобна грижа. Платформата свързва болногледачи с хора, имащи нужда от тази услуга.

 

 

 

Според него че пазарът у нас не предлага качествени болногледачи въпреки силното търсене. А често болногледачи от България търсят реализация в чужбина при по-добри условия. „Наша мисия е да върнем част от тези хора в България и да ги задържим тук“, посочи гостът.

Организираме бизнес, който предлага качествена услуга и добри условия на здравните работници. "Утро България" създава благоприятна среда за предлагащите и получаващите услугата, което дава и конкурентно предимство, допълни Колев.

Най-често болногледачи се връщат у нас от Германия, Италия и Гърция, където нито условията, нито регулацията е задоволителна, стана ясно от думите му.

Доста от българските болногледачи са предпочели чужбина за работа, преследвайки по-добри условия. Често обаче условията в чужбина не се оказват толкова добри, колкото очакваното. Затова платформата предлага добри условия и за двете страни.

Гостът допълни, че в Германия например липсва регулация в сектора, което създава тежки условия за работа. А в същото време България може да се похвали с добра регулация и агенции, следящи качеството на услугата и за предлагащият, и за получаващият грижата.

България може да се похвали с добра регулация в сферата на социалните услуги. Има предпоставки за това при достойно възнаграждение и безопасна работна среда, допълни той.

Станете почитател на Класа