Държавите от ЕС ще могат да конфискуват имоти в България

Имущество и пари в България ще могат да бъдат конфискувани и с решения на съдилищата на други държави от ЕС. Това предвижда проектът на Закон за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения на Съвета на ЕС. Те регламентират взаимното признаване на финансовите санкции, наложени от съдебни или административни органи, съобщава вестник "Сега".
Тук става дума за плащане на парична сума или наложени обезщетения за пострадал от престъпление, разходи по съдебните или административни процедури или парична сума в полза на обществен фонд и организация за подпомагане на пострадали от престъпление. Решението се прилага за всички правонарушения, за които могат да бъдат наложени санкции съгласно националното законодателство, включително за пътни глоби. Окръжните съдилища ще признават решенията на чуждите държави, а НАП ще ги изпълнява. Законопроектът въвежда минимален праг от 70 евро на финансовата санкция, чието изпълнение се иска. Това означава, че ако гражданин на държава от ЕС, който има имущество в България, е осъден например за трафик на наркотици в родината си и с присъдата е наложена и конфискация, по силата на този закон, тя ще може да се изпълни и тук.
Ако тук се конфискува сума, по-малка от 10 000 евро, тя остава в България. В останалите случаи 50% от сумата се превежда на държавата, която е наредила конфискацията. Ако имуществото е различно от пари, то може да бъде продадено и тогава отново важи правилото за 10-те хиляди евро. България не може да бъде задължена да продаде или да върне имущество, което е паметник на културата, част от националното наследство. Решения за конфискация или отнемане, постановени в друга държава-членка на ЕС, се признават и изпълняват тук, ако се отнасят за престъпления, за които и нашето законодателство предвижда тази санкция. Т.нар. двойна наказуемост не се изисква за 32 престъпления, ако в издаващата държава те се наказват с минимум 3 г. затвор. Сред тях са участие в организирана престъпна група, тероризъм, трафик на хора, сексуална експлоатация на деца и детска порнография, незаконен трафик на наркотични и психотропни вещества, корупция, пране на пари, убийство, отвличане и т.н.
По силата на същия закон и българските съдилища ще изпращат решенията си за конфискация в друга държава от ЕС, когато имуществото на осъдения е там. В момента у нас се обсъжда и проект за изцяло нов закон за конфискация на престъпното имущество, който трябва да смени т.нар. закон "Кушлев". Процедурата ще се прилага не само при влязла в сила присъда, както е досега, а при започнало наказателно производство. На отнемане ще подлежи и имущество, прехвърлено на трети лица, които са го придобили с незаконни средства на проверявания човек. Предвижда се също спогодба с комисията, след което ще се отнемат не по-малко от 50% и не повече от 90% от имуществото. Образуваните вече производства ще се довършват по новия закон, т.е. и за тях няма да се чакат присъди. В момента са наложени обезпечителни мерки върху имущество за около 400 млн. лв. Правозащитници се обявиха срещу готвения нов проект и особено срещу възможността да се конфискува имущество без присъда и без дори да има наказателно производство срещу дадено лице. Според тях тази възможност ще позволи разчистване на сметки в бизнеса и злоупотреби.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа