До 30 години затвор за отвличане

От 15 до 30 години затвор или доживотна присъда без право на замяна предвижда проект за изменение на Наказателния Кодекс. Това съобщи зам. правосъдният министър Даниела Машева, предаде репортер на БГНЕС.
Това наказание ще се налага при повторно отвличане, опасен рецидив, проявена особена жестокост към отвлеченото лице или ако е поискан откуп. Чрез тази промяна отпада идеята за специален закон за отвличанията. До този момент най-тежкото наказание при отвличане е било лишаване от свобода от 5 до 10 години. Според представения проект за изменение на Наказателния кодекс се предвижда и инкриминирането на подготовката за отвличане. Наказанието в тези случаи е от 5 до 10 години затвор. До този момент най-тежкото наказание за отвличане е можело да бъде присъда от 5 до 15 години затвор. До този момент най-тежката присъда - затвор до 30 години или доживотна присъда без право на замяна се е предвиждало за убийство по особено мъчителен за жертвата начин. Най-съществената друга предлагана промяна е свързана с института освобождаване от отговорност и налагане на административна санкция, коментира Даниела Машева. В момента по член 78 "а" от Наказателния кодекс се предвижда глобата да бъде от 500 до 5000 лева. Предлага се административната санкция да бъде от 1000 до 10 000 лева. Тази възможност обаче няма да се дава за престъпления против полицаи или представители на разследващите органи. Промени в Наказателния кодекс се предвиждат и наказателна отговорност на длъжностни лица в частно-правните отношения, като се създава нов текст - член 221 от НК. Изменения се предвиждат и в член 212 от Наказателния кодекс за документна измама. Нов момент е да се очертае, като възможен предмет на документна измама недвижимото имущество, като до този момент се е третирало само движимото имущество, коментира Даниела Машева.
От 5 до 15 години затвор се предвижда при вещно укривателство, предвиждат представените промени в НК. До този момент санкцията е била от 3 до 10 години затвор. Затвор от пет до 12 години се предвижда и при случаите на незаконно притежание на оръжие, като до този момент санкцията е била от 1 до 6 години. Предложените промени създават и нов състав, който да инкриминира създаването на частен документ. Наказанието е до три години затвор или пробация. По този начин ще се обхванат договори за покупко-продажба на МПС-та, като практиката в момента е да се декларира една цена, а де се продава на съвсем друга. По този параграф ще попадат и договорите за наеми. Даниела Машева представи и промени в Закона за съдебната власт.
Предложеният днес проект за изменение на Наказателния кодекс е в резултат на работа на работната група в Министерството на правосъдието. Предложения за промените за давали прокурори, съдии и следователи. Предложения за промени са давани и от частни лица, като те са постъпвали и по имейл и по факс. Днес се очаква предложените промени да бъдат качени на интернет страницата на министерството.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа