Скандали тресат даскалото на Венелин Петков

Скандали тресат даскалото на Венелин Петков
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    24.05.2023
  • Сподели:

Удивителни сигнали за странни директорски практики, граничещи с тиранията и здравия разум, тресат от месеци едно от иначе най-проспериращите частни училища в София. Където преподавател е не кой да е, а бившият директор на "Новините" в Би Ти Ви Венелин Петков, който бе и дългогодишен журналист, при това на горещите точки по света, с огромен опит в актуалните предавания в ефира. 

 

 

Какво се оказва? Че високите академични резултати, които "Иззи сайънс фор кидс" бележи по олимпиади, състезания и изпити в последните 2 години, идват на фона на повече от странни условия в договорите между даскалото и родителите. При огромни годишни такси за обучението на децата от предучилищните групи та чак до гимназиалния курс. 

През април майка дръзна да разкаже публично на какво е било подложено нейното семейство покрай въпросното частно школо - но не заради някой от учителите като Венелин Петков, а заради директоката Доротея Воева.

 


Г-жа Воева

 

Младата Мартина Иванова праща близнаците си, родени през 2017 г., в нейното училище, но много скоро след това заради разногласия с екипа за начина, по който да бъдат разделени децата (тъкмо за да са по-добри резултатите им и да не се влияят едно от друго), как се проверява напредъкът им, осъществяването на медицинския филтър и много други. Съответно и започват проблемите.

"Точно тогава 2 майки ми писаха на лично във ФБ и ми разказаха за крайно некоректно отношение към тях от страна на собственичката и директор Доротея Воева, която е прекратила договорите им по средата на учебната година и не им е върнала такси и депозити. Това бяха сериозни червени флагове, но просто не можех да го повярвам и пренебрегнах предупрежденията като реших, че явно тези майки преувеличават и сигурно са били много проблемни те или децата им, за да ги изгонят…

Децата започнаха, с времето се адаптираха, общо взето бяха ок. Въпреки, че уж трябваше да са две групи по 12 деца, всъщност децата бяха повече и почти постоянно бяха слети заедно, разделяха ги само за конкретни занимания. Т.к. децата ни са близнаци, които като повечето близнаци се закачат и разсейват един друг, ние още от началото говорихме с директорката, че искаме да бъдат разделени в двете групи. Тя одобри и каза, че това е и тяхната практика", започва разказа си Иванова. 

Първото, с което се сблъсква, е тоталната липса на медицински филтър във въпросната предучилищна група, която се помещава по решение на ръководството в т.нар. детски център. "Така спокойно можеш да си оставиш детето дори болно, с температура, кашлящо и т.н. и едва по-късно – към 9,30-10 ч. евентуално при идването на сестрата това може да бъде забелязано", обяснява майката. 

Обратната връзка с учителите също е затруднена заради настояването на директора това да се случва единствено в писмена форма през имейл адреса на администрацията, включително за ежедневните дейности на децата. "Дават се уж ежедневни обратни връзки в екселски файл по няколко изречения, но аз като родител на 2 деца в голяма част от дните виждах, че за двете деца пише едно и също, напр. „яде, пи вода, много му хареса играта навън...".

В края на септември миналата година започва локална епидемия от варицела в училищепо, от която са се заразили и двамата близнаци. На този фон е получила имейл за сливането на групи в училището, въпреки обявената карантина от задължителните 21 дни по наредбата на МЗ. Следва и взрив на скарлатина. 

Тук настава и конкретният конфликт:

"Във вайбър група на родителите пишехме при всеки случай на варицела и скарлатина, чисто за информация и да знаят родителите. Както се оказа, сред родителите имаше доносници, които изпращаха принт скринове на шефката. Тя звънеше на различни хора и им цитираше различни думи какво са казали! Случаите на скарлатина станаха 4-5-6, моята дъщеря също се разболя. На 31.10.2022 изпратих информативен имейл до ръководството, че е болна.

Няколко часа по-късно ми звънна директорката Доротея (това ми беше първа комуникация с нея откакто сме записали там децата), каза ми, че ми звъни да ме успокои, защото съм й звучала „разтревожена“ в имейла, препоръча ми да не си пишем много в тези родителски групи, защото родителите ненужно се тревожели и не можели една пъпка да различат и често децата си били здрави, а родителите (явно малоумни) й звънели, че децата са със шарка и т.н…. 30 минути монолог.

По-късно същия ден във вайбър групата отново писахме 2-3 майки, чудейки се защо от ръководството продължават да отричат, че има скарлатина и не напишат поне имейл до родителите (защото ако не беше вайбър групата нямаше и да знаем) или евентуално да се провери дали не може да се тестват всички деца, за да се прекъсне тази зараза. На следващия ден отново ми се обади Доротея, аз не разбирах защо ми звъни, наистина, пак се започна абсолютно същия разговор от предния ден... монолог. Но абсолютно любезен от двете страни", описва майката на близнаците.

Следват празници, а за началото на новия "срок" - от Нова година, се оказва, че децата й са отделени в нов клас, като тя научава именно от тях за това решение, а не от представители на училището. Явно на низвергнатите.

"Разбирам, че 9 деца са отделени в нов клас В, който до момента не е съществувал, децата са в друга стая, на друг етаж! Много от децата са силно разстроени, че са ги отделили от близки техни приятелчета без обяснение защо. Това са 5-годишни деца! Ден след ден се чувам с родители на другите деца от „клас В“ и сверяваме какво ни разказват децата – оказва се, че децата вече не учат с учителите, с които са учили преди, а по цял ден ги пази учителката по танци, децата само рисуват и им четат приказки!

Това сериозно се различава от програмата, която са имали досега. Паралелно с това разбирам, че родителите на децата от клас А и Б са получили договори за следващата учебна година за преподписване (в началото на м. януари каквато е практиката в това училище), а никой от клас В нямаме такива документи. Решавам, че явно ги изпращат поетапно. Не мога да предположа, че има някакъв проблем – никой учител или от ръководството не е говорил с нас, не е отправял забележка, предупреждение или каквото и да е било!

Минава ден след ден, договори не пристигат и всичко става все по-странно. Аз и съпругът ми започваме да се опитаме да се свържем с директорката, за да я попитаме какво се случва, тя не отговаря, звъня на секретарката, счетоводителката, те казват: пишете на имейла. Пишем имейл, на него му се отговаря „да очакваме документи за следващата учебна година“, абсолютно подвеждащо", в детайли описва Мартина Иванова. 

И тук следва развръзката:

"След 2-3-седмично разкатаване и криене на директорката Доротея Воева, на 1 февруари 2023 г. получаваме абсурден имейл, пълен с откровени глупости, който сякаш не се отнася за нас, цитирам: “Смятаме, че дотам, докъдето имаме информация относно Вашите изисквания, те трудно биха могли да бъдат покрити от нас, предвид липсата на ясен и открит диалог както и разбиране на възможностите, с които една училищна институция разполага.

Виждаме, че Вашето неудовлетворение се отразява и на отношението на Вашите деца към учебния процес и учителите. Смитаме, че това е абсолютно несправедливо и недопустимо, затова единодушно като екип взехме решение да не подновим договорите Ви за следващата учебна година.“

Пълен Шок! Винаги сме били безкрайно коректни, спазвали сме правилата на училището и сме били коректни платци, с децата всичко е наред - в имейла на Доротея са откровени лъжи! Този имейл разбира се е копи-пейст до останалите „нарочени“ от клас В.

След този имейл съпругът ми се опитва да се свърже с Доротея и след продължително звънене, тя му вдига крещейки с думите: „Кой сте Вие да ми звъните?! Тук е частно училище и ние можем да си правим каквото искаме с вас, дори да ви изхвърлим като мръсни кучета!“ - това е точен ЦИТАТ, който го чухме 3-ма човека, т.к. бяхме в колата, а телефонът беше включен на блутут", добавя майката. 

А за капак, децата й продължават да се намират в отделен клас, да се "обучават" по различна от договорената и заплатена програма. А междувременно следва и инспекция от РУО в София, по време на която тези хлапета са били скрити, а училището получава в заключение много висока оценка.

Следва, по очакван в други частни школа, и схемата за изнудване за пари. "Твърди, че са ни наложили едностранно увеличение на таксите, което ние не сме заплатили. Пълна лъжа – в договорите ни пише, че се изменят само при взаимно съгласие в писмен вид, а ние не сме се съгласявали на никакво увеличение, нито сме подписвали анекс за увеличение. Таксите ни за месец март 2023 (както и всички други дотогава) са коректно и в срок заплатени. Вследствие на това изнудване ни е даден 15-дневен срок за заплащане на някакво увеличение, за което няма никакво юридическо основание", аргументира се майката. А според нея разковничето се крие в депозитите и категоричния отказ на директорката да ги върне. Става въпрос за суми до 2200 лева на дете. 

Вече близо два месеца потресаващият разказ на едно от десетките "ужилени" семейства среща липса на каквато и да е реакция и от страна на директорката Воева, и от страна на флагмана на учиелския й състав Петков. Редакцията на Lupa.bg ще направи опит да се свърже с г-жа Воева, за да обсъди с нея подробно този и други казуси, свързани с училището, което управлява срещу 10 800 лева такса на дете на годишна база, при това за ПУК групите. 

Станете почитател на Класа