Туризмът си внася 25 000 азиатски работници

Туризмът си внася 25 000 азиатски работници
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.05.2023
  • Сподели:

В началото на летния сезон става ясно, че туристическият сектор у нас внася около 25 000 работници, които трябва да запълнят все по-голямата липса на българкски кадри. Това коментира служебният министър на туризма Илин Димитров при откриването на новия туристически сезон в курорт „Св. Св. Константин и Елена“. 

 

 

От Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) коментираха за Money.bg, че това лято българските работодатели ще наемат служители от Индия, Непал и Бангладеш.

Освен от тези страни и от държавите от Средна Азия, част от липсата на кадри в българските хотели ще бъде запълнена от служители от Украйна, Беларус и Молдова.

Хотелиерите от Черноморието все още не са получили парите, обещани за украинските бежанци. Те чакат държавата да им разплати разходите, направени за тях, както бе обещано.

Заплатите в туристическия сектор този сезон

Средната заплата в сектора е около 2000 лева, коментират от БАТА. Въпреки това недостигът на български работници е голям проблем, за който единственото решение е наемането на чужденци. 

Повечето от предлаганите заплати започват от 1500 лева и стигат до 2500-3000 лева. 

Позиции и средно брутно заплащане:

 

Камериерка - 1000 лева

Сервитьор - 1500 лева

Готвач - 2000 лева

Аниматор - 2500 лева

Администратор - 3000 лева

Летен сезон 2023 година:

Цени на почивките - поскъпване с между 5 и 10 процента

Заплати на персонала - увеличение с около 10 процента

Средна заплата - 2000 лева

Проблемът с липсата на български работници е наличен както в големите комплекси, така и в малките семейни хотели. Собствениците на една от по-големите къщи за гости в Синеморец, която е с близо 30 годишна история, споделят за Money.bg, че от пандемията насам са принудени да работят сами през лятото.

Когато успеем да наемем персонал, те са хора над 60-65 години.

Младите хора от България вече просто вече не искат да работят в сферата на туризма“,

казва собственичката Галя Димитрова.

На фона на липсата на достатъчен брой български служители, това лято цели 21 български плажа ще носят най-утвърдения екоетикет в туристическия сектор - „Син флаг“. Това става, след като международно жури ги отличи с престижната награда. От Българската асоциация на туроператорите (БАТА) заявиха за Money.bg, че отличието ще доведе до повече туристи този сезон и съответно повече пари за българския туризъм.

Българските плажове с отличието "Син флаг":

Албена

Бяла лагуна

Кранево-Север

Златни пясъци

Слънчев ден

Хижа Черноморец-Юг

Аркутино

Марина Диневи

Обзор - Централен

Св. Влас - Изток

Св. Влас - Нов плаж

Трите плажа на Слънчев бряг

Несебър - Юг

Поморие - Изток

Созопол - Централен

Созопол - Харманите

Къмпинг "Черноморец"

Дюни

Дюни - Юг

Аркутино

 

Според прогнозата на туроператорите предстоящият

летен сезон ще бъде добър и гостите по Черноморието ще бъде с между 5 и7% повече спрямо рекордната (преди пандемията) 2019 година.

Като цяло очакванията са за ръст на туристите в Южна Европа след ограниченията заради пандемията през последните години. Прогнозите за България са ръст на туристите от Полша, Чехия и Израел, както и от традиционния пазар Румъния.

Туристическите фирми предлагат свободни работни места за всички позиции - общ работник в кухня, ресторант, камериерки, готвачи, помощник-готвачи, сервитьори, администратори и бармани, показа проверка на Money.bg.

Станете почитател на Класа