Дефицит от 30 хиляди медсестри у нас

Дефицит от 30 хиляди медсестри у нас
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.05.2023
  • Сподели:

Дефицит от 30 хиляди медицински сестри в болниците у нас. Тревожната статистика изнесоха от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи. Голяма част от завършилите напускат страната ни, а всяка трета медицинска сестра е над 65 години.

 

 

Павлинка Шопова е единственият клиничен лаборант в общинската болница в Каварна – град с население над 11 хиляди жители.

„Остават ми година и половина до пенсия. Едната колежка е по майчинство. Така не може да се работи вече”, споделя жената.

За първи път прекрачва прага на местната болница преди 41 години – точно като Силвия Желева, която също е пред пенсия.

„През 1981 г. бяхме 7. Сега сме 3”,  коментира тя.

„Във всяко отделение има едва по 1 сестра, която да не е пенсионирана. Всички други са пенсионирани вече и някои от тях работят дори 5-10 години след пенсия”, обясни пред Нова тв д-р Хамза Велиев, управител на МБАЛ-Каварна.

Така в болницата в Каварна има около 20 сестри, една лаборантка и нула акушерки.

Сред основните причини професията медицинска сестра да е все по-непривлекателна – поне у нас – е заплащането, показва последното проучване на „Галъп Интернешънъл”.

„Като второ посочване е проблемът със статуса, с престижността – тоест предполагаемо подценяване на тази професия, и липса на признание”, уточни Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп”.

Медицинските специалисти искат от държавата по-високо възнаграждение – в размер на 3 минимални работни заплати.

„Ще бъдат взети предвид исканията на медицинските специалисти спрямо възможностите, които бюджетът ще предложи”, коментира Аркади Шарков, съветник на министъра на здравеопазването.
Заплатите на медицинските специалисти зависят от приходите на лечебните заведения и съответно от техните директори като директори на търговски дружества.

„От една страна не ни закриват с декрет, от друга – ни оставят на самозакриване”, твърди д-р Велиев. 

Станете почитател на Класа