Тотю Младенов: Да се вдига пенсионната възраст при криза е опасно

Към края на август тази година дефицитът по сключените договори по „Красива България” е 7,4 млн. лева. Това са пари, които ги няма в бюджета на МТСП, заяви социалният министър Тотю Младенов, предаде репортер на БГНЕС.
Проверките на инспектората и вътрешния одит на министерството показват редица пропуски и нарушения по изпълнението на дейностите по самия проект. „Станимир Колев се е разпореждал със средствата, без МТСП да го контролира”, коментира Младенов по отношение на бившия директор на проекта. В голяма част решенита за обектите са вземани неприсъствено и често са били одобрявани бенефициенти, които не отговарят на условията за кандидатстване. „Вземало се еднолично решение кой проект да бъде финансиран и кой не”, обясни социалният министър. Това означава, че се сключват договори с общини и фирмите изпълнители за 7.4 млн. повече от наличните и сега те искат да им бъде платено. Младенов допълва, че тези нарушения са направени съвсем умишлено, както от Колев, така и от бившия министър Емилия Масларова. Поради тази причина още той ще внесе данните от проверките в прокуратурата. „Надявам се да си получат заслуженото”, заяви Младенов. Установеният механизъм не е позволявал да се правят анализи от ползата на направените обекти, а често обектите са имали незначителен социален ефект. Бившият директор на проекта не само, че не е отчитал, но и е направил неоправдани разходи за реклама в размер на 400 хил.лв, предвид факта, че бенефициентите са общини и структури на държавната администрация. Доказателства за доставени стоки и услуги липсват, отчита се и отклонение от целите на проекта, като в някои обекти въобще няма наети безработни лица. Вероятно ще се наложи да се искат допълнително средства от Министерството на финансите. 15 меморандума по „Красива България” са спрени. Сключените меморандуми са на обща стойност в размер на 35 млн.лв. МТСП е върнало съфинансирането от страна на общините в размер на 6 млн.лв.
Илияна Малинова, зам.-изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане съобщи, че до 19 октомври общините могат да подават проекти за т.нар. социални трапезарии. Програмата е на стойност 2 млн. и 114 хил. лв. Срещу 2.20 лв. Хората в неравностойно положение ще получават топла супа, готвено и хляб. Общините, които имат до 30 000 души население ще могат да кандидатстват с един проект, над 30 000 - с два проекта, тези, които са с райони до 3, а за София до 5 проекта. Очаква се с 5000 лева да се нахранят 20 души. Тотю Младенов не пожела да коментира думите на вицепремиера Симеон Дянков, който смята, че още от догодина жените да се пенсионират на 63-годишна възраст. „Докато не се възстанови икономиката тези действия са опасни”, обобщи социалният министър и препоръча на медиите за напред тези въпроси да се обсъждат с Дянков. В срок до 1 ноември ще бъде направен анализ на заетите в социалните служби. „Няма инспектор, на който да не е предложен подкуп”, заключи Малинова. В момента 28 инспектори по подадени сигнали се наблюда ват от дирекциите по труда.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа