Нови 150 000 безработни сриват пазара на труда догодина

Маргарита Димитрова

Сътресения на пазара на труда очакват догодина работодатели и синдикати. Около 150 000 работни места ще бъдат загубени до края на 2010 г., което ще предизвика увеличаване на безработицата между 3 и 5%, съобщи вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров по време на международната конференция „Работните места и кризата – ответните действия на Европа”. Форумът е организиран от Икономическия и социален съвет в партньорство с Европейския икономически и социален комитет.
Сривът ще се засили от предприетите антикризисни мерки на правителството, една от които е съкращаването на администрацията с 15%, каза председателят на БСК Божидар Данев. Той очаква най-силно да бъдат засегнати младите хода до 29-годишна възраст.
През второто тримесечие на 2009 г. заетите на възраст от 15 до 64 години са намалели с 66,5 хиляди в сравнение със същия период на предходната година, сочат данните на НСИ. По информация на Агенцията по заетостта към края на септември без работа са вече 297 515 души, а безработицата достигна 8,03 %, съобщи министърът на труда и социалното развитие Тотю Младенов. Той очаква в края на 2009 г. безработицата да остане в рамките на 10%.
1422 са постъпилите заявления за масови съкращения през септември, през август са били 2554. Притеснително е обаче предстоящото освобождаване на работна ръка в железопътния сектор. Досега в БДЖ са подадени 1243 уведомления за уволнения на служители.
1% спад в БВП предизвиква 0,5% ръст на безработицата, а всеки процент безработица означава нови 40 000 души на улицата, пресметна синдикалистът Пламен Димитров.
Прогнозата на МВФ и на новото правителство, че спадът през 2009 г. ще е 6,5%, вече се очертава като реална, коментира Божидар Данев. Ако през 2010 г. действително икономиката се свие с още 2,5%, това ще доведе до 10% кумулативен спад. През последните 4 години ръстът на БВП е постигнат преди всичко със строителство, търговия с недвижими имоти, спекулативно нахлуване на капитали, финансово посредничество. Всичко това създава нездрава структура на икономиката с преобладаващо участие на сектори, които през следващата година няма да произвеждат и да носят добавена стойност.
Бизнесът създава 84% от работните места, но те са в браншове без значение за икономиката, обясни шефът на БСК. Според него действията на предишното правителство са замърсили трудовия пазар, защото са осигурявани ниско квалифицирани работни места. Данев обърна внимание на факта, че пазарът на труда се движи с определено закъснение след икономиката и затова 2010 г. ще е най-лошата на работната сила. Както в Европа, така и у нас най-засегнати ще са младите хода, защото работодателите предпочитат да запазят дългогодишните си служители. В момента икономиката изпитва остра нужда от ликвидност. Това създава опасност от социална криза, защото голяма част от заетите няма да могат да си връщат кредитите и да си плащат задълженията, прогнозира Данев.
Работодателите настояват да се създаде интегрирана система за търсене и предлагане на работна ръка, да бъде ограничен вносът на работници, особено на неквалифицирани, да се наложат по-сериозни плащания на самоосигуряващите лица с високи доходи, каквито са адвокатите, нотариусите, зъболекарите.
Конференцията е част от подготовката на общ политически документ за прилагане на мерки за борба с безработицата на европейско равнище, каза председателят на ИСС Лалко Дулевски. Председателят на парламента Цецка Цачева съобщи, че правителството се съобразява с изводите в анализа на ИСС, който е вече на вниманието на специализираните комисии в Народното събрание.


АИКБ иска спешни мерки за машиностроенето

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) поиска извънредно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), за да се обсъди пакет от мерки за подпомагане на предприятия – износители от отрасъл „Машиностроене”. За една година броят на заетите там е намалял от 143 000 души на 114 000 и пада под технологичния минимум. АИКБ се присъединява към позицията на Българска браншова камара „Машиностроене”, НСФ „Метал – електро” към КНСБ и СФММ към КТ „Подкрепа” , които предлагат държавата да поеме за шест месеца осигурителните вноски на работещите в експортно ориентираните фирми, ако там не се правят съкращения.

Станете почитател на Класа