Фандъкова: Затваряме заведенията за алкохол край училищата

Соня Стамболийска

Ще се затварят заведения и магазини, които продават на ученици алкохол и цигари. Това каза вчера пред „Класа“ министърът на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова. „Трябва да се въведат мерки както в много страни по света - ако някой си позволи да продаде алкохол и цигари на ученик, той да бъде санкциониран. Това е въпрос на законодателство, както и на местна политика и контрол“, обясни още Фандъкова. Тя добави, че част от приоритетите на образователното министерство, свързани със здравословния живот, превенцията и сигурността на младите хора, ще залегнат в стратегията за младежта, която в момента се разработва.
Вчера пред учители от 119-о СОУ в столицата министър Фандъкова представи и програмата за кариерно развитие, която стартира от началото на октомври. Тя обясни, че за нея са отделени 11,5 млн. лева до края на тази година, а предвидените средства за 2010 г. от бюджета са в размер на 46 млн. лева. „Сега ще стартират само модулите, които касаят старшите и главни учители. Учител методик ще може да се избира от следващата година“, добави Фандъкова. Старши учители ще имат възможност да станат 59 000 преподаватели в страната, които са с над 10-годишен трудов стаж. 6000 педагози пък ще придобият квалификацията „главен“ учител. Те ще бъдат избирани от педагогическия съвет във всяко училище. Предвижда се старшите учители да взимат до 50 лева допълнително възнаграждение, а главните учители – до 100 лева.


Половината от завършващите средно образование - неграмотни

51% от завършващите средно образование са неграмотни и стават само за общи работници. Това сочи изследване, поръчано от Асоциация „Българска книга“. Данните ще бъдат представени официално днес на пресконференция, на която са поканени представители на министерствата на културата, на образованието и на финансите. Поводът за срещата е спряното финансиране на библиотеките по откритата в началото на тази година проектна процедура. От асоциацията смятат, че спирането на средствата по проекта за финансиране на библиотеките задълбочава сериозно кризата в книжния сектор.

Станете почитател на Класа