Изпълнени са изискванията на ЕК за директните субсидии на площ

България изпълни в срок изискванията на Европейската комисия за закупуване на сателитни снимки във връзка с предоставянето на директни плащания на площ на земеделските производители. Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов след изтичането на срока – 30 септември в екшън плана, които е представен и одобрен от ЕК, информират от МЗХ.
Закъснението в изработването на сателитните снимки, предизвикано от предишното ръководство на министерството, поставяше под въпрос получаването на преки плащания на площ, каза министър Найденов. Според него с избора на фирма реално се преодолява опасността от загуба на 700 млн. лева субсидии на площ за земеделските производители. Министър Найденов допълни, че към 30 ноември ще се осигури покритие на поне 40% от територията на страната. Той обясни, че освен това е одобрено ново стартиране на процедурата за ново самолетно заснемане на цялата територия на страната до 2011 година и изготвяне на нова ортофотокарта за нея (2010 г. - 60 % от страната, 2011 г. - 40 %). Предвижда се процедурата да приключи в края на тази година или в самото начало на следващата, за да се гарантира, че заснемането ще започне още през май 2010 година.
Директните плащания на площ ще бъдат изплащани на земеделските производители през декември заради забавените процедури от предишното ръководство на министерството, заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. ЕК разреши от тази година страните-членки да могат да изплащат средствата по-рано от 16 октомври вместо през декември. Предишното ръководство на министерството е забавило процедурите по актуализиране на ортофото картата за земеделските парцели, каквото е изискването на ЕК, каза министър Найденов. Той допълни, че затова не може да започне изплащането на средствата от 16 октомври. Производителите ще си получат средствата и ние работим по екшън план за актуализиране на ортофото картата, обясни министър Найденов.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа