КФН: Изнесените данни от застрахователи за загуби през 2008 година са грешни

Комисията за финансов надзор (КФН) разпрати своя позиция, в която се казва, че изнесените в медиите данни за отчетените от застрахователните дружества загуби през 2008 година в размер на 400 млн. лева, които поставят под съмнение стабилността на застрахователния сектор, не отговарят на истината.
В тази връзка от КФН още веднъж публикуват вече данни от одитираните финансови отчети на застрахователите към края на финансова година. През 2008 година секторът на общото застраховане отчита положителен нетен резултат от инвестиции в размер на 31.6 млн. лева, като в него са включени и резултатите от инвестициите на БФБ и на други регулирани пазари на ценни книжа. Общият нетен резултат от дейността на дружествата е -2.4 млн. лева. Загубата се дължи на факта, че нетните разходи за изплатени обезщетения, заделени застрахователни резерви и оперативните разходи надвишават нетните спечелени премии с 25.3 млн. лева, като отрицателният резултат от чисто застрахователна дейност е компенсиран именно с положителния доход от инвестиции. Застрахователните резерви на годишна база нарастват с 276.5 млн. лева или с 30%. Активите в сектора от своя страна нарастват с 292.2 млн. лева или с 21.5% и са в размер на 1,649 млрд. лева. Собственият капитал нараства с 43.3 млн. лева или с 10.5% до обща стойност от 456 млн. лева. Покритието на границата на платежоспособност на застрахователните компании със собствен капитал е 161.6% или е налице капиталов буфер от 140.7 млн. лв., с който да бъдат поемани неблагоприятни отклонения в рисковете, присъщи за дейността.
През 2008 година секторът на животозастраховането отчита нетна печалба от 6.6 млн. лв., като нетният резултат от инвестиции е положителен в размер на 25.9 млн. лв. Застрахователните резерви на годишна база нарастват с 85.2 млн. лв. или с 22.9%, като математическият резерв нараства с 57.3 млн. лв. или с 23.6%. Активите нарастват с 92.6 млн. лв. или с 11.5% до 900 млн. лв. Собственият капитал нараства с 8.1 млн. лв. или с 2% до 418 млн. лв. Покритието на границата на платежоспособност на животозастрахователните компании със собствен капитал е 766% или е налице капиталов буфер от 267.3 млн. лева, с който да бъдат поемани неблагоприятни отклонения в рисковете, присъщи за дейността. Отражение върху общите резултати и на двата сектора оказва една застрахователна група, която за 2008 година направи корекция на финансовите си отчети, отчитайки значителна загуба във всички компании от групата. Акционерът незабавно внесе допълнителен капитал, за да може дъщерните му дружества да продължат да се развиват стабилно и с по-консервативно формирани и заделени застрахователни резерви.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа